Ministerraad akkoord met wijziging Besluit Bro
De ministerraad is akkoord gegaan met de wijziging van het Besluit basisregistratie ondergrond. Deze wijziging is nodig vanwege het opnemen van het onderwerp Milieukwaliteit in de BRO. In het besluit is uitgewerkt wat de 2 nieuwe registratieobjecten precies inhouden. Ook zijn de bijbehorende brondocumenten beschreven. Het ontwerp-besluit doorloopt nu nog een aantal stappen en treedt naar verwachting op 1 juli 2025 in werking.
Het wijzigen van het Besluit basisregistratie ondergrond (Besluit Bro) is nodig om de registratieobjecten van Milieukwaliteit in werking te laten treden. Het Besluit Bro wijst brondocumenten voor de registratieobjecten aan en regelt daarmee de feitelijke gegevensinhoud van de BRO. In het besluit staat voor ieder registratieobject beschreven wat het brondocument is, en welke informatie daarin te vinden moet te zijn. Op 1 juli 2025 wordt het domein Milieukwaliteit toegevoegd met 2 nieuwe registratieobjecten en bijbehorende brondocumenten:
- Milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD)
- Overheidsbesluit bodemverontreiniging (SLD)
Milieukwaliteit in de BRO
Door een centrale registratie van alle eerder uitgevoerde milieuhygiënische bodemonderzoeken, kunnen overheden, burgers en bedrijven gebruik maken van deze gegevens. Dit is behulpzaam bij maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, veiligheid en energietransitie.
De overheidsbesluiten bodemverontreiniging geven inzicht in ernst en beperkingen naar aanleiding van eerder uitgevoerd bodemonderzoek.
Met dit het opnemen van milieukwaliteit in de BRO voert de regering de motie Ronnes-Van Gerven uit.
Stappen
Op 29 november 2024 heeft de ministerraad ingestemd met het ontwerp-besluit. Het ontwerp-besluit wordt nu ter advies voorgelegd aan de Raad van State en gaat daarna naar de minister van VRO, de ministerraad en de Koning. Tot slot wordt het Besluit Bro bekend gemaakt in het Staatsblad. Het besluit treedt naar verwachting op 1 juli 2025 in werking.
Eerder is het ontwerpbesluit ter consultatie voorgelegd aan VNG, IPO en UvW. De reacties hebben tot kleine aanpassingen in de toelichting geleid