Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de ontwikkeling van de BRO volgens planning verloopt. Ook laat de minister weten dat zij positief staat ten opzichte van het opnemen van gegevens over bodemverontreiniging, inclusief PFAS in de BRO. Zij laat onderzoeken hoe deze uitbreiding van de BRO na afloop van het huidige programma in 2022 gestalte zou moeten krijgen en hoe de organisatie en de financiering daarvan kunnen worden ingericht.
Het nieuwe BROloket staat live. Het loket ontsluit alle gegevens en modellen uit de Basisregistratie Ondergrond. Het loket is te vinden via: www.broloket.nl.
Het nieuwe BRO-jaar start goed: op 1 januari 2020 treedt Tranche 2 in werking. Dat betekent dat bronhouders gegevens van de nieuwe registratieobjecten moeten aanleveren aan de BRO. Na een overgangstermijn van een half jaar moeten zij deze gegevens ook verplicht gebruiken.
Voor veel bouwprojecten is de bodem een onzekere factor. In aannemingsovereenkomsten is daarom doorgaans een risicoverdeling opgenomen. Daarin is geregeld wie voor (afwijkende) bodemgesteldheid verantwoordelijk is en wie de kosten daarvan draagt. Deze risicoverdeling kan impasses niet altijd voorkomen, met faalkosten van dien. Georg Huith van Croon advocaten, zoekt in vakblad Otar naar oplossingen voor deze problematiek en ziet een lichtje aan de horizon met de BRO.
Wageningen Environmental Research (WENR) zet jaarlijks vele honderden boringen en heeft inmiddels een uitgebreide monsterverzameling. De gegevens van oudere profielen zijn al langer in de BRO opgenomen. Sinds kort levert WENR ook de nieuwe boormonsterprofielen aan via het Bronhouderportaal. Daar registreert een nieuwe bronhouder ze in de BRO: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!