Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Ook bij Rijkswaterstaat wordt hard gewerkt aan de BRO. Door de onderhoudsopgave van RWS en thema’s als klimaatverandering, neemt ook daar het belang van grondwaterdata toe. Voormalig geohydroloog bij RWS Harry van Manen en ecohydroloog Jos von Asmuth leggen uit hoe belangrijk aanleveren en gebruiken van grondwatergegevens is en welke kansen dat biedt.
Ook voor het nieuwe BRO-domein Milieukwaliteit leggen we bij het programma BRO kaders en uitgangspunten vast. Denk aan inhoudelijke keuzes voor de registratieobjecten en het vastleggen van relaties met bestaande normen en systemen. Dit wordt gedaan met een scopedocument, dat nu is vastgesteld door de programmastuurgroep van de BRO. Roeland Heuff, projectleider standaardisatie Milieukwaliteit bij de BRO, ziet het document als belangrijke stap: “Het scopedocument geeft ons bij het agile werken heldere kaders en onze stakeholders kunnen duidelijk zien hoe dit aansluit op hun eisen en wensen.”
BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de gezamenlijke provincies, heeft een koppeling gemaakt van het Landelijk Grondwater Register (LGR) naar de BRO. Daarmee zijn vorige week de eerste objecten voor Grondwatergebruikssystemen geregistreerd in de BRO. Dat is een belangrijke mijlpaal voor het domein grondwatergebruik en voor alle bevoegd gezagen die hun gegevens registeren in LGR. Na deze eerste levering komen binnenkort de gegevens van zo’n 16.000 objecten in de BRO. Ook worden verdere technische stappen gezet, zodat ook historische gegevens uit het LGR naar de BRO geconverteerd kunnen worden.
Momenteel wordt intensief gewerkt aan alle voorbereidingen om informatie over de milieukwaliteit op te kunnen nemen in de BRO. Michiel Eijndhoven, senior adviseur Bodem bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, is een oude rot in het vak en vertelt over zijn ervaringen in dit werkveld: “In ons gebied liggen ongeveer 20.000 locaties waar onderzoek is uitgevoerd met een geschatte waarde van zo’n 60 miljoen euro. Er is dus al heel veel bekend over de bodemkwaliteit. Wij hebben altijd gevonden dat het belangrijk is dat die gegevens voor iedereen toegankelijk zijn en hergebruikt worden. Het is dan ook fijn dat er met de BRO nu een wettelijke basis voor is. Wij zijn alvast aan de slag gegaan, zodat we straks rustig het proces kunnen inrichten.”
Op maandag 27 maart is de publieke consultatie gestart van 2 catalogi binnen het domein Grondwatermonitoring. Het doel van deze consultatie is het juridisch vastleggen van werkafspraken en wijzigingen die al in productie staan. Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de aanpassingen.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!