Gegevensleverancier

Welke organisaties zijn gegevensleveranciers?

Bronhouders zijn verplicht om gegevens aan te leveren aan de BRO en kunnen het leveren van die gegevens uitbesteden aan een andere organisatie. Dat kan een ingenieursbureau zijn, een adviesbureau of het bedrijf dat de gegevens inwint. En uw eigen organisatie bijvoorbeeld.

Door ondergrondgegevens voor uw bronhouder aan te leveren bij de landelijke voorziening BRO, levert u een waardevolle maatschappelijke bijdrage. Door het registeren van gegevens in de BRO, kunnen ze weer door anderen worden gebruikt. Dat scheelt kosten voor onderzoek. De gegevens van de BRO zijn bovendien allemaal op dezelfde manier gestandaardiseerd. Het is daardoor makkelijker om die gegevens uit te wisselen en te combineren met andere gegevens. Het draagt bij aan minder maatschappelijke faalkosten, veiligere constructies en een duurzame toekomst. Mede dankzij u dus.

Welke gegevens

Stapsgewijs wordt de BRO ontwikkeld. Lees bij gegevens (ook wel registratieobjecten) wat in de BRO komt. Per registratieobject kunt u aanvullende informatie lezen met verdere uitleg en documentatie.

Wat moet u doen?

Lees hoe het Bronhouderportaal werkt. Voor het aanleveren van gegevens moet u namelijk gebruikmaken van het Bronhouderportaal. Vervolgens kan uw softwareontwikkelaar of IT-specialist met de alle informatie voor het aanleveren van gegevens aan de slag voor het maken van een XML-bestand. U kunt het omzetten van de gegevens ook uitbesteden. Daarnaast zijn er steeds meer partijen in de markt die al kant-en-klare BRO software leveren of software die is aangepast voor de BRO. Informeer in uw branche wat er al beschikbaar is.

Implementatiechecklist

Verder is er voor bronhouders en gebruikers een implementatiechecklist (pdf, 561 kB) opgesteld. Niet alles is daarvan van toepassing op gegevensleveranciers, maar mogelijk staat er een aantal praktische punten in.

Tips en tools

Aanleveren en opnemen tegel

Aan de slag? Maak gebruik van de praktische tips voor het aanleveren van gegevens.

Het Bronhouderportaal?

Bronhouderportaal

Voor het aanleveren van gegevens moet u gebruikmaken van het Bronhouderportaal. Een aantal dingen zijn dan handig om te weten.

Welke gegevens?

Honingraad_klein

Bekijk het overzicht van alle gebieden (domeinen) en de uitleg over de registratieobject met extra tips en informatie.