Milieukwaliteit algemeen
Milieukwaliteit in de BRO leidt tot verbetering van de huidige processen in het werkveld door het tegengaan van fragmentatie van gegevens en vereenvoudigen van het hergebruik van beschikbare gegevens. De gegevens komen op een centrale plek beschikbaar voor iedereen, op basis van vastgestelde kwaliteitseisen.
Dit is naar verwachting per 1 juli 2025.
De aanlevering van XML-bestanden conform SIKB en de SAD catalogus aan het bevoegde gezag kan via het DSO verlopen. Het DSO zou afnemer van BRO-gegevens kunnen worden, als dit past in de gebruikscenario’s voor de landelijke voorziening van het DSO. Op dit moment is het DSO nog geen afnemer.
Bodemloket zal vooralsnog gewoon blijven bestaan en zal voor de data onder meer gebruik maken van de BRO. Het Bodemloket beschikt ook over andere informatie dan de BRO, zoals bodembeleidsinformatie van het bevoegd gezag en presenteert deze op kaart (viewer) en samengevat tot rapportage in een gegenereerde pdf. De BRO kent een BROloket voor presentatie van data op kaart (viewer) en voorziet in API’s voor beschikbaar stellen van data in applicaties van derden.
De BRO voorziet in diverse mogelijkheden voor het afnemen van gegevens via het BROloket en via API’s. Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Ook is het mogelijk om gegevens bij PDOK uit de BRO op te vragen. Dat zal ook mogelijk worden voor het domein Milieukwaliteit.
Alle catalogi zijn in het derde kwartaal van 2024 definitief vastgesteld. Wettelijke inwerkingtreding is 1 juli 2025.
In de BRO zijn inmiddels veel gegevens over de ondergrond opgenomen, zoals sonderingen, geologische-, geotechnische- en bodemkundige booronderzoeken en grondwaterstanden en -samenstellingsgegevens. Meer informatie over welke gegevens de BRO bevat is beschikbaar via de BRO-website. De BRO zelf kan geraadpleegd worden via BROloket.
IMBRO/A is het kwaliteitsregime dat geldt voor data die zijn geproduceerd vóór de datum van inwerkingtreding van de wettelijke invoering van alle registratieobjecten van Milieukwaliteit (naar verwachting per 1juli 2025).
De BRO voorziet in diverse mogelijkheden voor het afnemen van gegevens via API’s. Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Ook is het mogelijk om gegevens bij PDOK uit de BRO op te vragen. Dat zal ook mogelijk worden voor het domein Milieukwaliteit.
De tweewekelijkse sprintreviews voor de standaardisatie zijn nu afgerond. Het is denkbaar dat er op een moment een actualisatie nodig is van de catalogi milieukwaliteit, bijvoorbeeld voor de verwerking van NEN6693. Als er dan inhoudelijke uitwerking met hulp van de deskundige belanghebbenden moet plaatvinden, zullen we weer een sprintreview organiseren.
Vanuit het programma BRO blijft er nog steeds doorlopend aandacht voor het domein Milieukwaliteit. In oktober 2024 organiseren we op 5 plaatsen de BRO Regioronde Milieukwaliteit. Verder inventariseren we graag wat jullie behoefte is aan periodieke bijeenkomsten over Milieukwaliteit.
In ieder geval nemen we jullie via BRO’tjes en de Ketendemo mee in de laatste ontwikkelingen en kan iedereen meedenken over actuele vraagstukken. Wil je meedenken over techniek en functionaliteit, dan ben je welkom bij de tweewekelijkse sprintreviews van het TNO-ontwikkelteam waarin ontwikkelingen op alle BRO-domeinen van onder meer het Bronhouderportaal en het BROloket worden besproken. Zie voor meer informatie over deze activiteiten de doe-mee-pagina’s op onze website. Daar kun je je ook aanmelden.
Via de domeinbegeleidingsgroep Milieukwaliteit blijven we in gesprek met ervaren deskundigen uit alle verschillende belanghebbende organisaties.
Ja, er komt vanuit het programmabureau BRO nog een officiële aankondiging van deze tranche.