BRO Nieuwsbrief januari

header-1-1-

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Minister Mona Keijzer ontdekt de ondergrond
  • Interview: De toekomst van circulaire grondstromen
  • BRO-modellen geactualiseerd
  • Nieuwe versie Milieuhygiënisch Bodemonderzoek beschikbaar
  • Gepland onderhoud Landelijke Voorziening BRO

Minister Mona Keijzer ontdekt de ondergrond

mona-keijzer-gdn

"Fascinerend. Deze kennis is onmisbaar voor de dringende beslissingen die we moeten nemen over de inrichting van Nederland", zei minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tijdens een bezoek aan de Geologische Dienst Nederland.

De toekomst van circulaire grondstromen: een gesprek met Fred Mudde

circulaire-grondstromen

Nederland heeft ambitieuze doelstellingen gesteld voor circulariteit: tegen 2050 wil het land volledig circulair zijn. Fred Mudde, Senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstraat, legt uit hoe deze visie zich vertaalt naar het circulair inzetten van grondstromen. In een wereld waar grond een steeds schaarser goed wordt, is het essentieel om bestaande grondstromen efficiënt te hergebruiken en de milieu-impact te minimaliseren.

Innovatie vraagt moed en creativiteit

innovatie (1)

Innovatie begint bij mensen die zich afvragen: Hé, kan dit anders? Kan dit beter? Kan dit slimmer? Het delen van innovaties en kennis die uit deze creativiteit voortkomen, wordt steeds belangrijker, omdat we dit heel hard nodig hebben voor de opgaven in ons land. Eén van die manieren om kennis te delen is via het houden van prijsvragen en het uitdragen van de resultaten ervan. Onlangs reikte minister Barry Madlener van IenW de innovatieprijzen uit tijdens de Infra Tech vakbeurs. Innovaties die allemaal een concrete bijdrage kunnen leveren aan een, volgens de minister, ‘ongekende uitdaging in de infrasector: de grootste vervangings- en vernieuwingsopgave ooit’.

BRO-modellen geactualiseerd

bro-modellen

Er zijn vier BRO-modellen geactualiseerd. Wageningen Environmental Research (WENR) heeft de Bodemkaart en Geomorfologische kaart van Nederland bijgewerkt en ook het Model grondwaterspiegeldiepte. Ook zijn de BRO 3D webservices uitgebreid met GeoTOP Almere.

Nieuwe versie Milieuhygiënisch Bodemonderzoek beschikbaar

milieukwaliteit-sad

Sinds 1 oktober is het mogelijk om gegevens van Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) aan te leveren aan de landelijke voorziening van de BRO. Er is inmiddels een nieuwe versie van de catalogus vastgesteld voor het registratieobject SAD 1.1. Met versie 1.1 wordt ook het kwaliteitsregime IMBRO ondersteund. Ook kunnen nu gegevens over het voorkomen van asbest in de bodem en de resultaten van veldmetingen grond (PID, XRF) worden aangeleverd. Deze nieuwe versie is nu ook geïmplementeerd en beschikbaar in de Landelijke Voorziening van de BRO.

Gepland onderhoud Landelijke Voorziening BRO

onderhoud-lv-bro

De Geologische Dienst Nederland (TNO) voert binnenkort groot onderhoud uit aan de Landelijke Voorziening van de BRO. Daardoor kunnen de BRO-services en -functionaliteiten niet of beperkt beschikbaar zijn. In dit bericht geven wij aan wanneer welk onderhoud plaatsvindt en wat de gevolgen voor de bereikbaarheid van de omgevingen zijn.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Wanneer krijg ik ondersteuning bij het aanleveren van gegevens over milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) aan de BRO?

De softwareleveranciers van bodemapplicaties spelen een belangrijke rol bij de implementatie van Milieukwaliteit in de BRO. In overleg met de bronhouder, zorgen zij ervoor dat de gegevens via Nazca Bodem, Veldapps of TerraIndex naar het Bronhouderportaal gaan. Wil je exacte informatie over de aansluiting, of heb je andere vragen aan je eigen softwareleverancier, neem dan direct contact op met de servicedesk van deze leverancier. Deze informatie is te vinden op de pagina over de aanleverroute voor Milieukwaliteit.

2. Is er een handleiding hoe ik de Bodemkaart of de Geomorfologische kaart kan downloaden en gebruiken in mijn eigen GIS-systeem?

Ja, die zijn er: handleiding Bodemkaart (pdf, 561 kB) en de handleiding Geomorfologische kaart (pdf, 296 kB). Het is mogelijk om jouw feedback daarop te geven via de BRO Servicedesk. Zodra een nieuwe versie van de Bodemkaart of de Geomorfologische kaart beschikbaar komt, zal die handleiding ook automatisch meegeleverd worden.

3. Ik heb een mail ontvangen over terugmeldingen: wat moet ik doen?

Sinds kort krijg je automatisch bericht vanuit het Bronhouderportaal als er een Terugmelding is gedaan. Het gaat dan over een registratieobject dat door jouw organisatie is aangeleverd. Of het gaat om een Terugmelding die al langere tijd open staat. Het is belangrijk om gelijk actie te ondernemen. In de mail wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Bekijk ook de praktische info over wat je moet weten over terugmeldingen. Kom je er niet uit, neem dan contact op met de BRO Servicedesk. Dan helpen wij je verder. Op die manier verbeteren we samen de kwaliteit van de BRO.

BRO-ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken.We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in februari:

  • 5 februari: Nationale Bodemtop 2025
  • 11 februari: Infra Relatiedagen
  • 13 februari: BRO'tje

Volg jij ons al op LinkedIn?

Bro linkedin december 2024

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.