Nieuwe versie Milieuhygiënisch Bodemonderzoek beschikbaar

Gepubliceerd 19 december 2024

Sinds 1 oktober is het mogelijk om gegevens van Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) aan te leveren aan de landelijke voorziening van de BRO. Er is inmiddels een nieuwe versie van de catalogus vastgesteld voor het registratieobject SAD 1.1. Met versie 1.1 wordt ook het kwaliteitsregime IMBRO ondersteund. Ook kunnen nu gegevens over het voorkomen van asbest in de bodem en de resultaten van veldmetingen grond (PID, XRF) worden aangeleverd. Deze nieuwe versie is nu ook geïmplementeerd en beschikbaar in de Landelijke Voorziening van de BRO.

Wat betekent dit voor softwareleveranciers?

De uitrol van SAD1.1 heeft geen consequenties voor gebruikers. Hij is namelijk backward compatible. Dat wil zeggen dat er geen aanpassing noodzakelijk is bij te aanleveren van SAD gegevens. Bestaande gegevens (IMBRO/A) kunnen nog steeds worden geleverd binnen SAD 1.1. Naast SIKB versie 14.8.0 wordt nu ook versie 14.9.0 ondersteund.

Voor meer details zie Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD).

Over het aanleveren van gegevens

Vanaf 1 oktober is het al mogelijk om gegevens van het milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) aan te leveren bij de landelijke voorziening BRO. De softwareleveranciers van Nazca Bodem, Veldapps en TerraIndex bouwen momenteel koppelvlakken waarmee gegevens naar het Bronhouderportaal kunnen worden aangeleverd.

De betreffende leveranciers ondersteunen bronhouders om de bestaande gegevens uit milieuhygiënische bodemonderzoeken (IMBRO/A) collectief aan te leveren.

Wil je exacte informatie over de aansluiting, of heb je andere vragen aan je eigen softwareleverancier, neem dan direct contact op met de servicedesk van deze leverancier:

  • Nazca Bodem (van VismaRoxit): bro@nazca4u.nl
  • Veldapps: helpdesk@veldapps.com / info@veldapps.com
  • TerraIndex: service@terraindex.com

Meer informatie

Milieukwaliteit is vanaf 1 juli 2025 een nieuw en verplicht onderdeel van de BRO. Wil je meer weten en de ontwikkelingen volgen? Bekijk dan zeker de informatiepagina van Milieukwaliteit op onze website. Vanaf daar vind je ook handige links naar bijvoorbeeld de storymap, de online leermodule, de veelgestelde vragen over dit domein en actueel nieuws.