Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
De BRO bevat eenduidige en betrouwbare data over de ondergrond van Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we verplicht zorgvuldig omgaan met aangeleverde gegevens. Aan alle aangeleverde BRO-gegevens zit een geschiedenis vast, die we moeten bewaren. Je mag daarom onjuiste gegevens niet weggooien en nieuwe gegevens aanleveren. Je moet ze corrigeren. We krijgen daar de laatste tijd veel vragen over. Daarom een nadere uitleg.
Het gaat goed met het aanleveren van gegevens aan de BRO. We zien dat er een constante gegevensstroom is van sonderingen (CPT’s), booronderzoek (BHR) en grondwatermonitoringputten (GMW’s). Ook is er een enorme toename in grondwaterstanden (GLD) vanaf 2021. Ook het aanleveren van relatief nieuwe registratieobjecten komt op gang. Hoe meer gegevens, hoe waardevoller de BRO is voor het nemen van besluiten over vraagstukken in de leefomgeving.
De digitalisering van het Groningse Suikerunieterrein gaf de gemeente en omwonenden meer inzicht in de plannen voor het gebied. Dit proefproject, gestart samen met de BRO in 2019, was het begin van een grotere visie: het hele stedelijke landschap digitaal vormgeven. Inmiddels werkt de gemeente aan een virtuele omgeving van de stad, waar medewerkers en inwoners door de Groningse gebiedsplannen kunnen ‘wandelen’.
Onder de naam ‘Zicht op Nederland’ stonden 8 partijen in een grote belevingsstand op de Dag van de Ruimtelijke Ordening. We troffen daar de beleidsmakers, adviesbureaus en kennisinstellingen die werken aan ruimtelijke plannen voor Nederland. Niet iedereen is al databedreven. Door de geo-informatie beleefbaar te maken, kwamen mooi gesprekken over de noodzaak van datagebruik op gang. Ook met demissionair minister Hugo de Jonge en directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, Marjolein Jansen.
Het lukt nog onvoldoende om water en bodem sturend te laten zijn bij de ruimtelijke ordening in Nederland. Dat is wel nodig, want de grenzen van wat nog kan, komen in beeld. Onverkort doorgaan op een eindigend pad is onverstandig en leidt tot zeer hoge kosten. Dat constateert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in haar advies ‘Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat’. In het rapport geeft de raad tien aanbevelingen, verdeeld over vier oplossingsrichtingen, om de overheid te helpen om effectief te sturen op klimaatbestendige ruimtelijke ordening. Advies is: eerst kijken naar de lange termijn, dan pas keuzes maken voor het heden.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!