Milieukwaliteit: Wat moet je aanleveren?
De BRO legt waar het onderzoeksgegevens betreft geen normen of toetsingen aan normen vast.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de huidig beschikbare data voorafgaand aan de datum van in werking treden van de BRO, en daarna. Naar de huidige data wordt verwezen als IMBRO/A (InformatieModel BRO Archief). Voor deze bestaande bodemonderzoeken is de levering van boorprofielen afhankelijk van beschikbaarheid.
Voor nieuwe data, dat wil zeggen milieukwaliteitsgegevens die verkregen zijn na in werking treden van de BRO (hier wordt naar verwezen als IMBRO) vormen de boorprofielen een verplicht onderdeel van de aan te leveren data.
Bepaalde overheidsbesluiten bodemverontreiniging worden geregistreerd op grond van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (Wkpb). De beperkingen regelen wat eigenaren wel of niet met onroerende zaken mogen doen. Deze beperkingen worden toegankelijk gemaakt in de Basisregistratie kadaster-publiekrechtelijke beperkingen (BRK-PB) van het Kadaster of het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO), en wel door een zeer beperkte selectie van gegevens.
De BRO vult deze gegevens aan door niet de besluiten zelf, maar gestructureerde, inhoudelijke gegevens uit deze besluiten te registreren vanwege de behoefte daaraan bij het werkveld.
De coördinaten zoals ingevuld bij meetpunten kunnen in de BRO worden geregistreerd. In sommige gevallen kan sprake zijn van vertrouwelijkheid van gegevens.
De bronhouder kan daarom keuzes maken welke gegevens worden geregistreerd en op welk moment. Voor bestuursorganen zullen de uitzonderingsgronden voor openbaarheid van gegevens zoals opgenomen in de Wet Open Overheid daarbij leidend zijn.
Voor de fysische samenstelling zijn andere registratieobjecten beschikbaar. Laagbeschrijving zoals die wordt vastgelegd in het bodemonderzoek vorm wel onderdeel van de BRO Fase 2. Een nadere duiding is vastgelegd in het zogenoemde ‘scopedocument’.
Nee, niet de wetgeving Bro maar de Omgevingsregeling zal – naar verwachting vanaf 2026 - voorschrijven dat resultaten van een milieuhygiënisch bodemonderzoek IMBRO-proof worden aangeleverd aan het bevoegd gezag.
Ook de omgevingsplannen van de gemeenten kunnen dit voorschrijven, zie ‘Hoe kan een bronhouder regelen dat gegevens in het juiste format worden ingediend, zodat de bronhouder deze eenvoudig kan doorleveren aan BRO?’
De BRO gebruikt de actuele versie van de datastandaard SIKB0101. Voor de aanlevering van SAD onder IMBRO/A (catalogus versie 1.0) moet je versie 14.8 gebruiken. Voor SAD IMBRO en SLD moet je versie 14.9 gebruiken.
Zoals het SLD op dit moment gedefinieerd is, worden er geen besluiten (beschikkingen) aangeleverd onder de Omgevingswet. Dit kan nog veranderen op het moment dat het SLD definitief vastgesteld wordt. Onder de Omgevingswet komt er een SLD Ow. Dit betreft een "saneringscontour"= aangepakt gebied. Hier is voor gekozen, omdat je zo kunt aangeven dat de bodemkwaliteit, zoals beschreven in SAD, is veranderd als gevolg van graven of saneren.
BRO. Onder Ow regime kan dat niet. Wel kan onder Ow-regime een ‘Aangepakt gebied’ worden geregistreerd (contour aanpak sanering/graven).