Veelgestelde vragen: fouten en correcties
Op de Servicepagina houden we u op de hoogte over gepland onderhoud en eventuele storingen. Onderhoud proberen we zoveel mogelijk in het weekend te plannen, zodat u hier zo min mogelijk hinder van ondervindt. In de avond en in het weekend is de Servicedesk niet bemand. Eventuele storingen zullen de eerstvolgende werkdag gemeld worden op de site.
Neem contact op met de BRO Servicedesk om een dubbele levering te laten verwijderen. Via de Servicedesk kan na een dubbele levering gecorrigeerd worden. Een van de BRO-ID’s van een dubbele levering wordt dan definitief verwijderd uit de Basisregistratie Ondergrond. Gebruik dus niet een correctieverzoek, want daarmee is het alleen mogelijk om gegevens van een registratie te wijzigen.
Een zogenaamde ‘terugmelding’ is bedoeld om de kwaliteit van de BRO-gegevens te bewaken. Via het terugmeldformulier kan iemand een twijfel over de juistheid van een gegeven melden. De registratiebeheerder van de BRO, TNO, beoordeelt de terugmeldingen en beslist of het registratieobject in onderzoek wordt genomen. De bronhouder onderzoekt dan de melding en kijkt of en welke correctie noodzakelijk is. Op die manier verbeteren we samen de kwaliteit van de BRO.
Het aanleveren van een correctieverzoek verloopt op dezelfde manier als een registratieverzoek. Volg de instructie voor het aanleveren van een correctieverzoek zoals omschreven bij het registratieobject. In uw correctieverzoek kunt u aangeven bij welk BRO ID uw correctie hoort, waarom u een correctie wilt doen en wat de correctie is.
Een correctieverzoek verschilt van een registratieverzoek in de verwerking na goedkeuring van de bronhouder in het Bronhouderportaal. Een registratieverzoek wordt direct opgenomen in de landelijke voorziening. Een correctieverzoek komt ter controle bij de registratiebeheerder. De registratiebeheerder beoordeelt het correctieverzoek.
Zodra de correctie is goedgekeurd, ontvangt de bronhouder een e-mail dat de correctie is doorgevoerd. Een dag later zijn de wijzigingen zichtbaar in de landelijke voorziening. Mocht de correctie niet goedgekeurd worden, ontvangt de bronhouder een e-mail waarin wordt toegelicht waarom het correctieverzoek is afgewezen met verdere instructie.
NB In sommige situaties wordt aangegeven dat het technisch nog niet mogelijk is om via een correctieverzoek de gegevens te corrigeren. Bel dan de Servicedesk.
Allereerst is het de vraag of de levering in het Bronhouderportaal al is goedgekeurd door de bronhouder. Is dat nog niet gedaan, vraag dan de bronhouder om de levering af te keuren. De gegevens staan dan nog niet definitief in de Landelijke Voorziening BRO. Zijn de gegevens wel al gecontroleerd en geregistreerd in de BRO, dan kunt u via een correctieverzoek de gegevens aanpassen.
Er worden geen gegevens uit de BRO verwijderd, maar in de BRO wordt - analoog aan de andere basisregistraties - wel geregistreerd of de gegevens actueel of historisch zijn.
Wijzigingen in de BRO-gegevens moeten door middel van brondocumenten aan de registratiehouder binnen de daarvoor geldende termijn doorgegeven worden.