BRO nieuwsbrief mei
In deze nieuwsbrief onder meer:
- Alle sonderingen knooppunt Joure in de BRO
- Interview Bart van der Roest: BRO biedt kansen!
- Eerste boringen volgens NEN-EN-ISO 14688
- Geef uw mening over de berichtencatalogus
- Klankbordgroep BRO zoekt u!
- Betrek uw kinderen bij uw werk: BRO 4 Kids
Alle sonderingen knooppunt Joure in de BRO
De laatste rijks-rotonde bij Joure is vervangen door een modern knooppunt. Daarbij werkten Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente De Fryske Marren nauw samen in een alliantie. Als basis voor een goed ontwerp van dit grote project zijn 180 sonderingen gedaan. In goede samenwerking zijn die sonderingen nu ook allemaal in de BRO gezet.
Rijkswaterstaat: BRO biedt kansen
Interview met Bart van der Roest in 'Nieuws in Perspectief' van Kenniscentrum InfoMil. Bart van der Roest, waarnemend regisseur BRO bij Rijkswaterstaat (RWS), gaat bijna met pensioen. Hij blikt terug op de implementatie van de BRO bij RWS. 'We hebben bij de verdubbeling van de N33 in Groningen vroeg in het planproces de gegevens uit de BRO gebruikt. Als je zo’n registratie goed inricht, levert het zeer waardevolle informatie op.'
Wiertsema & Partners levert eerste boringen conform NEN-EN-ISO 14688
Wiertsema & Partners b.v. leverde als eerste bedrijf een project met boorbeschrijvingen volgens NEN-EN-ISO 14688 succesvol aan de BRO. Het geotechnisch ingenieursbureau is ook intensief betrokken geweest bij het tot stand komen van zowel de nieuwe 14688 norm als het BHR-GT object in de BRO.
Uw mening over de berichtencatalogus
Voor ieder nieuw registratieobject maakt het team Standaarden ook een berichtencatalogus. Dit is de technische vertaling van de catalogus voor software-experts. Het team wil graag weten of deze catalogi voldoen aan uw wensen en zijn benieuwd naar uw inbreng. Geef uw mening!
Verrijk de BRO, doe mee in de Klankbordgroep
Het programma BRO is op zoek naar u! Maakt u al gebruik van gegevens uit de BRO of gaat u dat binnenkort doen? Wilt u uw ervaringen met ons delen en ons helpen onze producten te verbeteren? Meld u dan aan voor de Klankbordgroep BRO. Het kost u niet veel tijd en het levert u en alle BRO-gebruikers veel op!
BRO 4 Kids
Ook deze maand zijn weer nieuwe ideeën toegevoegd aan BRO 4 Kids. Kinderen kunnen ontdekken hoe belangrijk de ondergrond is als je plannen moet maken voor een woonwijk in Utrecht. In deze les gebruiken ze de echte ICT! En er is ook weer een nieuwe knutsel: maak een eigen ondergrond met gekleurd zout of zand in een glazen potje. Leuk voor de kids, maar ook leuk voor als accessoire voor uw thuiswerkplek. De kinderen kunnen weer lekker aan de slag en leren meteen iets over onze ondergrond en geologie. Ook ideeën voor BRO 4 Kids? Laat het ons weten!
BRO Ketendagen
Wist u dat u tijdens de maandelijkse Ketendagen kunt helpen bij het maken van de BRO? Tijdens deze dag demonstreren de BRO teams de technische resultaten over de afgelopen vier weken, zoals het Bronhouderportaal en Standaardisatie. Ook worden er verdiepende sessie gehouden, bijvoorbeeld binnen de domeinen Grondwater en Bodem- en Grondonderzoek. Deze dag staat vooral in het teken van uw feedback, zodat we de BRO nog verder kunnen ontwikkelen. Meld u aan voor de eerstvolgende digitale Ketendag op 4 juni. We zien u graag!
BRO Community
Bent u al lid van de BRO Community? Hier delen we met elkaar tips, kennis, ervaringen, inspiratie en vragen over bodem en ondergrond. U bent van harte welkom!
Vragen aan de BRO Servicedesk
1. Ik zie geen gegevens op de kaart bij PDOK Viewer of BROloket. Hoe kan dat?
Pas als u inzoomt bij de PDOK-viewer, worden kaartlagen geactiveerd. Op BROloket ziet u pas gegevens als u selecteert wat u wilt zien. BROloket biedt ook diverse filtermogelijkheden op de kaart. Deze filters worden actief als u ver genoeg inzoomt
2. Is er een handleiding voor het gebruik van BROloket?
Ja, op BROloket staat een praktische Snelstart. De Snelstart helpt u op weg bij het opzoeken van gegevens. Ook staat daar een Snelstart voor het gebruik van de ondergrondmodellen. De Snelstart helpt u op weg bij gebruik van het BROloket.
3. Zijn er softwarepakketten voor het aanleveren van gegevens?
Om gegevens in het juiste formaat te krijgen om aan te leveren bij het Bronhouderportaal, zijn voor programmeurs en softwareontwikkelaars per registratieobject technisch inhoudelijke instructies beschikbaar. U kunt het omzetten van de gegevens ook uitbesteden. Daarnaast zijn er inmiddels steeds meer partijen in de markt die al kant-en-klare BRO software leveren of software die is aangepast voor de BRO. Informeer in uw branche wat er al beschikbaar is.
BRO Ondersteuning
Heeft u ondersteuning nodig?
Kunt u niet vinden wat u zoekt of loopt u vast? De BRO Servicedesk helpt u graag bij het beantwoorden van uw vragen en bij het oplossen van problemen. Soms kan een telefoontje naar 088-8664 999 al genoeg zijn.
Als uw vraag of probleem meer voeten in aarde heeft, ondersteunt het BRO Implementatieteam bronhouders. Een van de teamleden komt dan bij u langs. Het kan ook zijn dat het implementatieteam vragen heeft aan u over sonderingen of grondwatermonitoringsputten die nog niet in de BRO staan. Het team neemt dan contact met u op.
BRO Agenda
Het programma BRO organiseert diverse bijeenkomsten om bij te praten, uw feedback te krijgen en samen te werken. Dat gebeurt de komende tijd online. Kijk daarvoor in de agenda. We hopen dat u met ons mee wil blijven denken en zien u graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!
U bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven?