Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Nederland heeft een van de best gekende ondergronden ter wereld, mede dankzij de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Deze registratie is het resultaat van meer dan honderd jaar aandacht en investering in ondergrondonderzoek. De kennis over de ondergrond helpt ons bij belangrijke keuzes voor de energietransitie en de inrichting van Nederland voor infrastructuur of woningen. Het ontstaan van de Basisregistratie Ondergrond ging natuurlijk niet vanzelf. Het was een uitdaging die soms werd onderschat. We nemen je mee in een terugblik.
De BRO Regieraad heeft onlangs het Jaarplan Beheer van de BRO vastgesteld. In dit plan zijn scherpe keuzes gemaakt in wat wel en niet kan op basis van het nu beschikbare budget. Focus ligt op afronding en implementatie van Milieukwaliteit. Daarnaast wil de Regieraad graag aan de slag met het stimuleren van het gebruik van de gegevens en informatie uit de BRO.
Het programma Basisregistratie Ondergrond valt in de loop van 2025 onder het programma Datafundament van Zicht op Nederland bij het ministerie van VRO. Het BRO-programma gaat daarmee een nieuwe fase in. Daarbij blijven we graag in contact met het werkveld en de community. Daarom starten we dit jaar opnieuw met de Domeinbegeleidingsgroepen ‘Grondwater’ en ‘Grond-, weg- en waterbouw’.
Ook de BRO moet voldoen aan Europese richtlijnen. Een daarvan is INSPIRE, die de digitale uitwisseling van geo-informatie mogelijk maakt tussen de Europese lidstaten. PDOK heeft 2 nieuwe BRO INSPIRE-geharmoniseerde datasets ontsloten.Voor het INSPIRE thema ‘Faciliteiten voor productie en industrie’ is nu de dataset Grondwatergebruiksysteem (GUF) ontsloten. Daarnaast is de dataset van Grondwatergebruik (GU) beschikbaar gesteld voor het INSPIRE thema ‘Milieubewakingsvoorzieningen’.
De Geologische Dienst Nederland (TNO) heeft 50.000 geologische booronderzoeken (BHR-G) geleverd aan de BRO. Het gaat om boringen die door GDN zelf uitgevoerd zijn of door anderen zijn aangeleverd. Deze waren tot voor kort alleen nog maar beschikbaar via DINOloket en zijn nu gestandaardiseerd tot IMBRO-A. Met het aanleveren van deze set in de BRO kun je deze data nu raadplegen via BROloket, PDOK en de SOAP en REST API.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!