Datagedreven (samen)werken aan het versnellen van de energietransitie
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Deze transitie naar duurzame energiebronnen vraagt om een grondige uitbreiding en verbetering van het energienetwerk in Nederland. Infrabedrijf Van Gelder laat in een praktijkproef zien hoe hun tool, Smart Underground Engineering, slim gebruikt maakt van data voor het versnellen van de energietransitie. Gegevens uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) spelen hierbij een belangrijke rol.
Volgens berekeningen van Netbeheer Nederland moeten er tot 2035 tussen de 37.000 en 54.000 nieuwe elektriciteitshuisjes worden gebouwd en maar liefst 80.000 tot 105.000 kilometer aan nieuwe kabels worden aangelegd. Deze opgave brengt zowel technische als organisatorische uitdagingen met zich mee. Denk aan een tekort aan arbeidscapaciteit, maar ook belemmeringen in de ondergrond en gebrek aan ruimte.
Smart Underground Engineering
Om de energieopgave in Nederland te versnellen, is het gebruik van goede data over de ondergrond en daarboven, een belangrijke randvoorwaarde. Daarom ontwierp Van Gelder Smart Underground Engineering: een tool die relevante data verzamelt en geautomatiseerd drie mogelijke tracéontwerpen ontwerpt: de snelste, de goedkoopste en de route met de kortste realisatietijd.
"Door dataverzameling en tracéontwerp te automatiseren besparen we 50% werkvoorbereidingstijd en gaat de kwaliteit van werkvoorbereiding flink omhoog." - Brigitta Lindeboom - Innovatiemanager Van Gelder Groep
Betrouwbare ondergronddata: Milieukwaliteit
Smart Underground Engineering maakt gebruik van data uit het domein Milieukwaliteit van de BRO. Voor het aanleggen van een netwerk is het belangrijk om te weten hoe het staat met de milieukwaliteit van bodem en ondergrond. Je wil weten waar het schoon is. Ook wil je weten waar je kunt bouwen en graven of de grond vervuild is en je eerst maatregelen moet treffen. En je moet weten wat je moet doen met de grond die vrijkomt bij werkzaamheden.
Praktijkvoorbeeld
De Basisregistratie Ondergrond heeft samen met Van Gelder en Esri een praktijkvoorbeeld gemaakt. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk data zijn bij het oplossen van maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie. Aan de hand van kaarten, filmpjes, foto’s en teksten vertelt het online kaartverhaal over hoe betrouwbare data en slimme analyses de energietransitie versnellen.
BRO'tje
Op donderdag 22 mei vond er een BRO'tje plaats over Smart Underground Engineering. Op deze pagina kun je het webinar terugkijken.