Milieukwaliteit: Wie moeten aanleveren?
Alleen bestuursorganen van gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten als RWS zijn bronhouder voor de BRO. De bronhouder is de instantie die de ‘eigenaar’ van de data is. De bronhouder is verantwoordelijk voor de aanlevering en gebruik van de data en voor verwerking van terugmeldingen. Kijk voor meer informatie hierover bij de BRO-rol Bronhouder.
Het is mogelijk dat in de toekomst ook private partijen worden aangewezen als bronhouder. Maar adviesbureaus komen daar vooralsnog niet voor in aanmerking. Het kan wel zo zijn dat opdrachtgevers een adviesbureau gaan vragen om namens hen de rapporten aan te leveren aan bronhouders in een voor BRO geschikt formaat.
Ja dat kan. Een omgevingsdienst is geen bronhouder, maar de BRO-coördinator kan de omgevingsdienst machtigen voor verschillende taken in het bronhouderportaal. Denk aan gegevensleverancier. Neem contact op met de BRO Servicedesk als je niet weet wie de BRO-coördinator is van jouw organisatie. Contact - Basisregistratieondergrond: https://basisregistratieondergrond.nl/service-contact/
Kabel- en leidingexploitanten (netbeheerders) voeren ook bodemonderzoek uit bij graafwerkzaamheden. Er worden nog gesprekken gevoerd over de wijze van aanhaken van netbeheerders: als bronhouder of als dataleverancier onder een andere bronhouder.
Binnen het domein milieukwaliteit is er geen onderscheid tussen bronhouders grond en grondwater. Het gehele milieuhygiënisch bodemonderzoek valt binnen SAD.
Vanaf 1 oktober is het mogelijk om gegevens van het milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) aan de landelijke voorziening van de BRO aan te leveren. We hebben beloofd het aanleveren van gegevens voor Milieukwaliteit voor bronhouders zo makkelijk mogelijk te maken. De softwareleveranciers van bodemapplicaties spelen hier een belangrijke rol in. In overleg met de bronhouder, zorgen zij ervoor dat de gegevens via Nazca Bodem, Veldapps of TerraIndex naar het Bronhouderportaal gaan. De leveranciers zijn bezig om aan te sluiten. Bronhouders ontvangen van hen een bericht als de koppeling gerealiseerd is en wanneer je in actie kunt komen.
Heb je vragen over de aansluiting met de BRO of andere vragen aan de softwareleverancier, neem dan direct contact op met de servicedesk van deze leverancier:
Zorg dat de volgende digitale bestanden aangeleverd worden via het DSO van het Milieuhygienisch bodemonderzoek:
- Xml-bestand van het onderzoeksrapport dat voldoet aan zowel de SIKB0101-standaard als het kwaliteitsregiem van de BRO (IMRBO of IMBRO/A) voor Milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD).
- Pdf-bestand van het onderzoeksrapport; dit is optioneel en geen BRO-eis.
Het kwaliteitsregiem van de BRO voor SAD staat beschreven in de gegevenscatalogus voor Milieuhygienisch bodemonderzoek. Als het onderzoek is gerapporteerd na de inwerkingtreding van de wet Bro voor het domein milieukwaliteit (naar verwachting 1 juli 2025) dan geldt het kwaliteitsregiem IMBRO. Tot die tijd geldt het soepelere kwaliteitsregiem IMBRO/A.
Gemeenten kunnen maatwerkregels milieuhygiënische bodemonderzoekenopnemen in het omgevingsplan.
Met dank aan de gemeente Delft hier een best practice voor zulke maatwerkregels (artikel 2.12 van het Besluit activiteiten leefomgeving).
- ‘De resultaten van een bodemonderzoek worden ook verstrekt in het bestandsformaat XML volgens SIKB0101, en voldoen aan de catalogus milieuhygiënisch bodemonderzoek, bedoeld in bijlage XXII bij de Regeling basisregistratie ondergrond.
- Als de milieuhygiënische gegevens als brondocument zijn opgenomen in de basisregistratie ondergrond, bedoeld in artikel 2 van de Wet basisregistratie ondergrond, wordt in afwijking van het eerste lid, het BRO-ID dat ter identificatie is toegekend volgens de catalogus milieuhygiënisch bodemonderzoek, verstrekt.
- Als de milieuhygiënische gegevens voor 1 juli 2025 zijn opgesteld in het bestandsformaat XML volgens SIKB0101, worden die gegevens in dat bestandsformaat verstrekt. Daarbij kan worden voldaan aan de catalogus milieuhygiënisch bodemonderzoek kwaliteitsregime IMBRO/A.
Artikelsgewijze toelichting
De resultaten van de onderzoeken, bedoeld in paragraaf 5.2.2 of 5.2.1 van het Besluit activiteiten leefomgeving worden verstrekt in een digitaal (PDF-) bestand (het gehele bodemonderzoeksrapport) en in een XML-bestandsformaat met (meet)gegevens over de bodem en het grondwater. Zonder deze bepaling moet het bevoegd gezag de ontvangen rapportages eerst omzetten naar het XML-bestandsformaat, voordat het die via het bronhouderportaal kan leveren aan de basisregistratie ondergrond (BRO). Dat is zeer omslachtig en niet efficiënt en bovendien eenvoudig te vermijden met de bepaling dat de rapportages over bodemonderzoeken in het XML-bestandsformaat moeten worden verstrekt. Dat is niet bezwaarlijk omdat het XML-bestand technisch voldoet aan het SIKB0101-uitwisselingsformaat, een verplichte open standaard van het Forum Standaardisatie, die aansluit bij relevante internationale industriestandaarden en de EU-richtlijn Inspire. Door te voldoen aan deze standaard en aan de catalogus milieuhygiënisch bodemonderzoek (BRO-catalogus SAD) kunnen de resultaten van het bodemonderzoek, na beoordeling, geautomatiseerd en dus snel worden ingevoerd in het bodeminformatiesysteem van de gemeente of de Omgevingsdienst Haaglanden en in de BRO. Daarmee zijn de resultaten snel door iedereen online te raadplegen.
Met de plicht tot aanlevering van het BRO-ID als bedoeld in het tweede lid, wordt het herhalen van bodemonderzoek voorkómen (overeenkomstig het principe van de basisregistraties, ‘eenmalig inwinnen, meervoudig gebruik’). Deze plicht is niet van toepassing in een situatie als bedoeld in artikel 27, tweede lid, van de Wet basisregistratie ondergrond.
De leverplicht als bedoeld in het derde lid is conform de wijziging van artikel 40 van de Wet Bro conform het voorstel van wet.’
Deze regel geldt voor de volgende activiteiten:
- Bouwen op een bodemgevoelige locatie
- Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde
- Graven in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde
- Saneren
- Opslaan grond (eindsituatie bodemonderzoek)
- Vergunningplichtige bedrijfsactiviteiten en stortplaatsen (bedoeld in de artikelen 7.27, onder c, 7.45, tweede lid, onder a, en 7.76, tweede lid, onder b van de omgevingsregeling)
- Beëindigen vergunningplichtige bedrijfsactiviteit (eindonderzoek als bedoeld in artikelen 5.4 Bal).