Milieukwaliteit in de BRO
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de huidig beschikbare data voorafgaand aan de datum van in werking treden van de BRO, en daarna. Naar de huidige data wordt verwezen als IMBRO/A (InformatieModel BRO Archief). Voor deze bestaande bodemonderzoeken is de levering van boorprofielen afhankelijk van beschikbaarheid.
Voor nieuwe data, dat wil zeggen milieukwaliteitsgegevens die verkregen zijn na in werking treden van de BRO (hier wordt naar verwezen als IMBRO) vormen de boorprofielen een verplicht onderdeel van de aan te leveren data.
Dit is correct. De BRO zal data dus altijd voorzien van een ‘timestamp’. In de communicatie zullen we erop wijzen dat in het gebruik van data-materiekennis noodzakelijk blijft.
Bij het uitwerken van de details zal het vraagstuk van vertrouwelijkheid nader worden bekeken. Voor bestuursorganen zullen de uitzonderingsgronden voor openbaarheid van gegevens zoals opgenomen in de Wet Open Overheid daarbij leidend zijn.
Ja, dit betreft gegevens die bij het bevoegd gezag beschikbaar zijn en gaan daardoor vallen onder de verplichting van levering onder de wet Bro.
Nee, de BRO is niet bedoel voor ‘dynamische data’. Zo worden ook geen data van de natte waterbodem opgenomen in de BRO. Data van in-situ partijkeuringen is nog onderwerp van onderzoek of het wel of niet meerwaarde heeft deze op te nemen.
Analyseresultaten: ja. Interpretaties of toetsingen in beginsel niet.
De BRO legt waar het onderzoeksgegevens betreft geen normen of toetsingen aan normen vast.
Ja, zeker voor toekomstige registraties (IMBRO) is dit aan de orde.
Er komt geen vaste vervaltermijn voor bodemdata. Data worden wel voorzien van een ‘timestamp’.
Voor de fysische samenstelling zijn andere registratieobjecten beschikbaar. Laagbeschrijving zoals die wordt vastgelegd in het bodemonderzoek vorm wel onderdeel van de BRO Fase 2. Een nadere duiding wordt vastgelegd in het zogenoemde ‘scopedocument’.
In de BRO zijn inmiddels veel gegevens over de ondergrond opgenomen, zoals sonderingen, geologische-, geotechnische- en bodemkundige booronderzoeken en grondwaterstanden en -samenstellingsgegevens. Meer informatie over welke gegevens de BRO bevat is beschikbaar via de BRO-website. De BRO zelf kan geraadpleegd worden via BROloket.
Dit is nog onderwerp van studie hoe we dit precies gaan inrichten. Iedere boring zal altijd een uniek kenmerk hebben die niet gekoppeld is aan de nummering zoals die in een onderzoek is gehanteerd.