BRO 3D webservices
3D webservices leveren datalagen die direct toe te voegen zijn in een 3D-omgeving, zonder dat verdere handelingen nodig zijn, zoals data downloaden en bewerken. Met één klik op de knop is een dataset uit de BRO, bijvoorbeeld een bepaalde weergave van GeoTOP, vanuit de Levende Atlas direct toe te voegen in een webscene. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker om ondergrondgegevens te laden en te bekijken in een 3D GIS omgeving. Lees meer hierover bij BRO 3D services.
De BRO 3D webservices zijn nog niet officieel onderdeel van de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Het onderbrengen bij het beheer van de BRO staat voor een volgende fase van het project gepland. Zodoende kan het zijn dat de aangeboden Scene Layers niet de meest recente versie van de data en modellen serveren, zoals die in de Landelijke Voorziening van de BRO zijn opgenomen. Check bij formeel gebruik daarom het BROloket voor de meest recente versie.
Er is een storymap met informatie over de beschikbare BRO 3D I3S webservices en uitleg over het gebruik hiervan binnen ArcGIS. Je kunt deze storymap vinden in het portaal van de BRO 3D services.
Er zijn nog geen 3D Tiles van de BRO beschikbaar. Wel is gestart met de ontwikkeling van BRO 3D webservices die voldoen aan de OGC-standaard 3D-Tiles voor de modellen GeoTOP en REGIS II. Betrokken partijen zijn in gesprek over een mogelijk vervolg van dit ontwikkeltraject in 2024. Zodra er meer bekend is wordt dit via de BRO 3D projectpagina op de BRO-website bekend gemaakt.
De eerste basisversie van de BRO 3D webservices zijn te bekijken met een internetbrowser. Ook kun je ze gebruiken in een eigen GIS-systeem dat I3S ondersteunt, waaronder dus ArcGIS online en ArcGIS Pro. Ga daarvoor naar BROloket en kies de pagina met informatie over webservices of ga rechtstreeks naar het portaal van de BRO 3D webservices. Daar vind je meer informatie. Afhankelijk van de applicatie die je kiest zijn er meerdere functionaliteiten beschikbaar. TNO verkent ook de ontwikkeling van BRO 3D webservices die voldoen aan andere OGC-standaarden, zoals 3D-Tiles. Op die manier maken we stap voor stap de ondergrondinformatie nog toegankelijker.
Er is eerst een basisvoorziening ontwikkeld voor de volgende registratieobjecten van de BRO: het model GeoTOP, het model REGIS II, Geotechnisch sondeeronderzoek en de Grondwaterstanden. Gegevens van booronderzoek maken in eerste instantie nog geen deel van uit van de BRO 3D webservices. Volg de ontwikkelingen van de BRO 3D webservices.
Ja, de basisversie van de BRO 3D webservice is beschikbaar en dat betekent dat er een API-interface voor ArcGIS API-interface voor ArcGIS is die voldoet aan de OGC standaard I3S. Het voordeel is dat je daarmee eenvoudig en snel een aantal datatypen en modellen van de BRO in je eigen GIS-systeem kunt inladen of ze direct kunt bekijken in de browser. De ontwikkeling van BRO 3D webservices die voldoen aan andere OGC-standaarden, zoals 3D-Tiles, wordt verkend.
Boringen zijn nog niet meegenomen bij de ontwikkeling van de BRO 3D webservices, sonderingen wel. Sonderingen die niet in de BRO zijn opgenomen vallen ook voor de BRO 3D webservices buiten scope.
Vertrouwelijke data worden in de BRO 3D webservice hetzelfde behandeld als in de BRO: vertrouwelijke data zijn niet publiek toegankelijk.