BRO wint Zilveren API Award

Gepubliceerd 12 december 2024

De API die toegang biedt tot BRO-data over het monitoren van ons grondwater heeft de Zilveren API Award gewonnen. Patrick Brooijmans, researchmanager bij de Geologische Dienst Nederland (TNO), nam de prijs in ontvangst op de IBDS Stelseldag. De Gouden API Award ging naar het CPA Register van Justid en Logius. De TOMP-API van DAT.Mobility kreeg de derde prijs.

6425f8c0-3ec4-4949-a35c-680a98e93821

Over de API van de BRO zegt de jury: 'Deze API voorziet in de praktische vraag om grondwatermonitoring gegevens in samenhang te kunnen bekijken. De API is technisch goed opgebouwd en heeft ook een mooie visuele kant. Bovendien is hij erg gebruiksvriendelijk. Alles wat je nodig hebt om te starten is aanwezig.'

Justid, TNO en DAT.Mobility ontvingen 11 december respectievelijk een gouden API, een zilveren en een bronzen oorkonde uit handen van Michiel Steltman van Forum Standaardisatie.

De Gouden API is een award voor vooruitstrevende API-initiatieven. Met de uitreiking van de gouden API brengt Geonovum de maatschappelijke toegevoegde waarde van API's onder de aandacht èn zet zij de organisatie waar deze is ontwikkeld, extra in het zonnetje. De gouden API ging naar het CPA Register. CPA staat voor Contract voor Aanbieders en het register maakt het mogelijk om digitale contracten te maken voor de uitwisseling van gegevens op gestandaardiseerde wijze. Dit wordt gedaan met behulp van de Digikoppeling Koppelvlakstandaard (ebMS).

Zilveren API voor de BRO

De tweede prijs is gewonnen door de API die het mogelijk maakt om grondwatermonitoring in samenhang te bevragen. De onderliggende metingen hebben de locatie van hun monitoringsput gekregen. Dat maakt het mogelijk om reeksen (grondwaterstanden) en tabellen (grondwatersamenstelling) per put op te vragen. Dit was een grote wens van gebruikers. Deze grondwatergegevens worden ontsloten via een nieuwe standaard: OGC API-Features.

Wil je meer weten over de OGC API Grondwatermonitoring? Thijs Knapen, GIS data-integratiespecialist bij TNO, legt uit waarom deze API is ontwikkeld.

Van links naar rechts: Thijs Knapen, Nathalie Torenvliet en Erik Simmelink (Geologische Dienst Nederland)