Geologische excursies

Lekker naar buiten en toch iets leren over de ondergrond en geologie van Nederland? Stap op de fiets of ga wandelen! Geologie is dichterbij dan je denkt.

Geologische fiets- en wandelexcursies

In Nederland kennen we nog vele oude landschappen die het resultaat zijn van honderdduizenden jaren geologische geschiedenis. Onderweg kun je bijvoorbeeld in het landschap zien hoe ligging en breedte van rivieren veranderden door de jaren heen. En waarom kastelen op juist die plek zijn gebouwd. En hoe het komt dat er in ons land keien gevonden worden die helemaal uit de Belgische Ardennen komen.

Ook in de steden is er genoeg te ontdekken: voor het bouwen van huizen en pleinen worden er allemaal verschillende natuurstenen gebruikt. Waar komen die vandaan, hoe zijn ze ontstaan en hoe heten ze?

Zijn de tochten een beetje te lang? Maak dan zelf een kortere route. Slecht weer? De informatie die bij de routes hoort is heel interessant. Je kunt die ook bekijken zonder dat je op pad hoeft te gaan. Maar zelf zien is altijd leuker natuurlijk.

Geologische Dienst Nederland

De wandel- en fietstochten zijn gemaakt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) van TNO. Zij willen iedereen op een leuke manier kennis laten maken met de geologie in Nederland. Je vindt alle tochten op de website van GDN. De nieuwste fietsroute is die in de Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijngebied.