Veelgestelde vragen: geotechnisch sondeeronderzoek
Ja, ook maritieme ook wel offshore gegevens moeten aangeleverd bij de BRO (en gebruikt!) worden. Afhankelijk van het soort onderzoek dat wordt uitgevoerd valt dit onder geotechnisch sondeeronderzoek of geotechnisch booronderzoek. Dus win je gegevens in op zee, zorg dat die ook in de BRO worden opgenomen.
Sonderingen en booronderzoeken worden alleen aangeleverd als deze door of in opdracht van een bestuursorgaan zijn uitgevoerd. Het bestuursorgaan (of de opdrachtnemer van een bestuursorgaan) moet bij zijn opdrachten dus regelen dat deze gegevens aangeleverd worden volgens de standaard van de BRO.
Als een bestuursorgaan een resultaat van een sondering of booronderzoek ontvangt bij een vergunningaanvraag (dus bij de uitvoering van een wettelijke taak), levert het bestuursorgaan dit resultaat vooralsnog niet aan de BRO.
Aanvragen voor een omgevingsvergunning moeten in een aantal gevallen worden voorzien van grondonderzoeksgegevens. Voor de melding in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-)loket zijn geen BRO-standaarden voorgeschreven. Zolang het DSO-loket geen BRO-conforme gegevenslevering voor sonderingen en booronderzoeken afdwingt is levering van deze gegevens aan de BRO niet mogelijk.
Vaak staan deze gegevens nog in het GEF-formaat. Ben jij bronhouder? Neem dan contact op met de leverancier van de gegevens met de vraag of zij het om kunnen zetten naar het formaat dat geschikt is om aan te leveren bij de BRO.
Bent jij gegevensleverancier? Dan kun je wellicht gebruikmaken van de GEF-converter.
In het verleden was GEF de norm. Voor de BRO moeten de gegevens aangeleverd worden in IMBRO/XML. Vraag jouw dataleverancier of een andere marktpartij of zij de gegevens van geotechnische sondeeronderzoek naar het juiste formaat voor de BRO kunnen omzetten en aanleveren via het Bronhouderportaal.
Het Programmabureau BRO heeft destijds een converter laten ontwikkelen waarmee GEF-bestanden (versie 1.1.3, dit is een versie specifiek voor de BRO) kunnen worden geconverteerd naar IMBRO XML, die vervolgens kunnen worden aangeleverd aan het Bronhouderportaal. De converter is een standalone Windowsapplicatie met een gebruiksvriendelijke interface.
De converter is gerealiseerd door Fugro in afstemming met de VOTB, en is gebaseerd op opensource broncode die is ontwikkeld door TNO. Deze broncode is ook gepubliceerd op GitHub. De broncode ondersteunt de publiek beschikbare BRO XSD schema’s.
Omdat er steeds meer software is waarmee de gegevens in XML aangeleverd kunnen worden, wordt de GEF-converter inmiddels niet meer ondersteund en geüpgraded. De software blijft in de versie zoals die nu is, beschikbaar via GitHub.