Milieukwaliteit aanleveren
Correct en in steeds meer gevallen zijn deze dat ook steeds beter toegankelijk. Echter niet overal, niet op een uniforme wijze en ook niet altijd volledig. Door de gegevens samen te brengen in een basisregistratie komt er steeds meer en kwalitatief steeds betere informatie beschikbaar via één bron die voor iedereen toegankelijk is.
De wijze van invoer verschilt tussen provincie en gemeente. Het voorkomen van dubbelingen is een punt van aandacht. Hier zal specifiek aandacht aan worden besteed. Met het ‘ontdubbelen’ is de afgelopen jaren ook in het kader van de ‘warme overdracht’ van gegevens al veel ervaring opgedaan.
Er is niet voorzien dat er informatie over Milieukwaliteit naar Basisregistratie Kadaster – Publiekrechtelijke beperkingen (BRK-PB) gaat. De BRK-PB is een centrale registratie van beperkingen die voortkomen uit de Wkpb (Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke beperkingen). Deze wet geeft aan welke beperkingen bij het Kadaster moeten worden geregistreerd. De beperkingen regelen wat eigenaren wel of niet met onroerende zaken mogen doen. Alleen beperkingen die onder de werkingssfeer van de wet vallen, worden in de BRK-PB geregistreerd. Deze registratie bevat dus geen gegevens over milieukwaliteit zoals voorzien de BRO.
Bodemloket zal vooralsnog gewoon blijven bestaan en zal voor de data onder meer gebruik maken van de BRO. Het Bodemloket beschikt ook over andere informatie dan de BRO, zoals bodembeleidsinformatie van het bevoegd gezag en presenteert deze op kaart (viewer) en in een gegenereerde pdf. De BRO kent een BROloket voor presentatie van data op kaart (viewer) en voorziet in API’s voor beschikbaar stellen van data in applicaties.
Tijdens de implementatiefase wordt bestaande informatie aan de BRO aangeleverd. Hierover zullen zo veel mogelijk collectief afspraken worden gemaakt met leveranciers van de gangbare informatiesystemen en met dataleveranciers. Dit vormt onderdeel van het ‘ontzorgen’ van bronhouders in de implementatiefase. Daarna zal de levering (en het gebruik) van gegevens over milieukwaliteit via de bodeminformatiesystemen gangbare praktijk zijn.
PDF-documenten vallen buiten de scope van de BRO. Voor IMBRO/A is afgesproken dat data ‘as it is’ worden aangeleverd. Er zal dus geen verplichting zijn om alsnog data te verzamelen en aan te leveren.