Grondwatermonitoringnet
Ja, een buis van een grondwatermonitoringput (GMW) kan inderdaad onderdeel uitmaken van meerdere grondwatermonitoringnetten (GMN).
We hebben voor jou in de BRO Productomgeving een aantal fictieve scenario’s op een rij gezet. Je wilt bijvoorbeeld verdroging meten in een bepaald gebied, je hebt een monitoringnet en wilt dat uitbreiden, een boer rijdt een put omver, je gaat een monitoringbuis vervangen, je wilt meetgegevens benutten van een monitoringbuis van uw buurman etc. We leggen uit in welke volgorde welke brondocumenten in welke BRO-verzoeken gebruikt kunnen worden.
Een grondwatermonitoringnet valt onder de verantwoordelijkheid van één bronhouder en heeft één vastgesteld monitoringdoel.
In de praktijk komt het voor dat een grondwatersamenstellingsonderzoek (GAR) meerdere doelen heeft. Een bronhouder kan bijvoorbeeld besluiten om één grondwatersamenstellingsonderzoek te laten doen en de resultaten zowel voor de Kaderrichtlijn Waterverplichtingen als voor een eigen provinciaal monitoringdoel te gebruiken. Gewoonweg omdat één onderzoek efficiënter is. Omdat er voor afzonderlijke monitoringdoelen verschillende grondwatermonitoringnetten zijn, betekent dit voor de Basisregistratie Ondergrond dat een grondwatersamenstellingsonderzoek kan toebehoren aan één of meerdere grondwatermonitoringnetten. Dit wordt geregistreerd door in het betreffende GAR brondocument aan te geven dat het onderzoek gerelateerd is aan beide grondwatermonitoringnetten.
Voor historische (IMBRO/A) grondwatermonitoringnetten (GMN) en grondwatermonitoringputten (GMW) is het mogelijk om de gehele historie in één IMBRO/A XML-bericht aan te leveren. Het voordeel hiervan is dat het minder foutgevoelig is en het is makkelijker te controleren. Er hoeft namelijk niet gewerkt te worden met losse aanvulberichten. Wil je een voorbeeld bekijken? Dat kan. In de BRO Productomgeving vind je een voorbeeldbericht van een alles-in-één-bericht voor grondwatermonitoringnet.
Jazeker, het is toegestaan om van de registratieobjecten grondwatermonitoringput (GMW) en Grondwatermonitoringnet (GMN) ook meteen de geschiedenis aan te leveren. Ook als het gaat om gegevens volgens IMBRO-kwaliteit. Dit is praktisch omdat u dan in 1x alles kunt aanleveren van een put of net. Voorheen moest u bijvoorbeeld bij IMBRO-putten uit 1990 eerst de put registreren en vervolgens met losse leveringen de gegevens over inkorten, oplengen en aanvullen. Een voorbeeldbericht van GMN met geschiedenis staat in de BRO Productomgeving.
Wanneer oudere gegevens voldoen aan IMBRO-kwaliteit, dan kunnen deze gegevens met dit kwaliteitsregiem aangeleverd worden. Sinds kort is het voor GMW en GMN ook technisch mogelijk om de gehele geschiedenis in één XML-bericht aan te leveren. Voorheen moest je de geschiedenis met losse aanvullingen opbouwen.