BRO'tje 17 oktober

Stedelijk grondwater in de praktijk

‘Water en bodem sturend’ laten zijn bij ruimtelijke ordening is best een uitdaging. Toch worden al goede stappen gezet. In dit BRO’tje op 17 oktober namen we je mee naar projecten in Oss en Nijkerkerveen waar in de bouwplannen in of vlakbij het stedelijk gebied rekening wordt gehouden met grondwater en bodemsamenstelling.

Inhoud van dit BRO’tje

Centraal staat de stedelijke grondwaterproblematiek en de rol van data hierin. Hoe zijn BRO-data en modellen benut om aandachtspunten en mogelijkheden in de ondergrond zichtbaar te maken? Hoe houd je rekening met wateroverlast door klimaatverandering, drinkwaterreserves, funderingsproblematiek en bijvoorbeeld afwatering binnen de bebouwde omgeving? Uiteindelijk gaat het om de samenhang en verbinding van de ondergrond met de bovengrond. Maar hoe doe je dat?

Oss

Aan de westkant van Oss komt de nieuwe woonwijk Amsteleind. Hiervoor was al een stedenbouwkundig plan gemaakt. Bureau Nelen & Schuurmans heeft het plan getoetst en op basis van data over ondergrond en grondwater geadviseerd om onder meer nog eens te kijken naar de juiste locaties van waterpartijen in dit plan. Kasper Lange vertelt welke informatie en kennis leidden tot dit advies en wat het belang van data en metingen hierbij is.

Nijkerkerveen

Bij de bestaande bebouwing van Nijkerkerveen komt nieuwbouw op een plek waar het grondwater erg hoog staat: tot ongeveer 10 cm onder het maaiveld. Kijkend naar het beleid wordt er logischerwijs grond opgehoogd en daarop gebouwd. Dit beïnvloedt de omgeving dermate dat dit niet kan. Een oplossing hiervoor bedenken en ontwerpen vraagt om hoogwaardig inzicht in de huidige grondwatersituatie en bodemopbouw. Leon van Hamersveld vertelt hoe dat kan en wat je kunt bereiken met grondwatermonitoring.

Sprekers

• Kasper Lange | Nelen & Schuurmans
• Leon van Hamersveld | Aveco de Bondt
• Erik Simmelink | Geologische Dienst Nederland (TNO)

Terugkijken

Presentaties