Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Vanaf nu kun je grondwatermonitoring in samenhang bevragen. De onderliggende metingen hebben namelijk de locatie van hun monitoringsput gekregen. Dat maakt het mogelijk om reeksen (grondwaterstanden) en tabellen (grondwatersamenstelling) per put op te vragen. Dit was een grote wens van gebruikers. Deze grondwatergegevens worden ontsloten via een nieuwe standaard: OGC API-Features. De OGC API’s zijn lichtere, op de taal van het web gebaseerde standaarden voor het uitwisselen van geo-informatie.
Binnenkort moeten alle BRO-bronhouders, maar ook bodemadviseurs en BIS-medewerkers aan de slag met Milieukwaliteit. Het BRO-programma ondersteunt iedereen daar graag bij, ook met kennis en informatie. Vanaf nu bieden we daarom een leermodule Milieukwaliteit aan. Daarin nemen we je stapsgewijs mee langs alle onderwerpen die van belang zijn voor jouw rol.
Vanaf 1 oktober is het mogelijk om gegevens van het milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) aan de landelijke voorziening van de BRO aan te leveren. We hebben beloofd het aanleveren van gegevens voor Milieukwaliteit voor bronhouders zo makkelijk mogelijk te maken. De softwareleveranciers van bodemapplicaties spelen hier een belangrijke rol in. In overleg met de bronhouder, zorgen zij ervoor dat de gegevens via Nazca Bodem, Veldapps of TerraIndex naar het Bronhouderportaal gaan.
Er is weer een bijzondere mijlpaal bereikt: de programmastuurgroep van de BRO heeft de catalogi (en bijbehorende producten) van de registratieobjecten SAD 1.1 en SLD 1.0 unaniem vastgesteld. Nu kan het wetsproces starten om de twee catalogi te verankeren in de Regeling Bro. Verwachting is dat Milieukwaliteit vanaf 1 juli 2025 in werking kan treden.
Het gaat goed met aanleveren van de grondwaterstanden (GLD). De afgelopen 1,5 maand zijn er 36 miljoen gegevens aangeleverd. De teller van het aantal grondwaterstanden staat nu op ruim 1 miljard. Hoe meer gegevens, hoe beter we in ons land het water- en bodemsysteem leren kennen. Zo wordt de BRO steeds waardevoller voor het nemen van besluiten over vraagstukken in de leefomgeving.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!