BRO-modellen geactualiseerd

Gepubliceerd 21 januari 2025

Er zijn vier BRO-modellen geactualiseerd. Wageningen Environmental Research (WENR) heeft de Bodemkaart en Geomorfologische kaart van Nederland bijgewerkt en ook het Model grondwaterspiegeldiepte. Ook zijn de BRO 3D webservices uitgebreid met GeoTOP Almere.

De Bodemkaart en Geomorfologische kaart van Nederland en het Model grondwaterspiegeldiepte zijn bijgewerkt voor delen van de provincies Utrecht en Noord-Brabant, waaronder het stroomgebied van de Raam in waterschap Aa en Maas. Aardkundig waardevolle gebieden (Noord-Brabant) en veengebieden (Utrecht) zijn in groter detail in kaart gebracht. Voor de Bodemkaart is digitale bodemkartering toegepast.

De vernieuwde kaarten zijn beschikbaar via bodemdata.nl. In het eerste kwartaal van 2025 verschijnen deze ook op het BROloket en PDOK.

Fragment van Geomorfologische Kaart. Gebied: Strabrechtse Heide en Kleine Dommel in Noord-Brabant
Fragment van het Model Grondwaterspiegeldiepte. Gebied: De Raam, Noord-Brabant

Rapport bodemkaart van veengebieden in de provincie Utrecht

Om een actueel beeld te krijgen van het veen in de provincie Utrecht, heeft Wageningen Environmental Research (WENR) daar onderzoek naar gedaan. De provincie Utrecht had behoefte aan een specifieker beeld en daarom is de schaal van de kaart ook verhoogd naar 1:25.000. Dit is opgenomen in de geactualiseerde Bodemkaart. Nu is goed te zien waar en hoe diep veen in de bodem zit en deze informatie is nodig om processen van bodemdaling en vrijkomende broeigassen door veenoxidatie te beperken als dat nodig of gewenst is. Ook is de veendiktekaart opgenomen in de landelijke kaart.

Lees het rapport

Fragment van de bodemkaart van de westelijk gelegen veengebieden in de provincie Utrecht voor en na de actualisatie

GeoTOP Almere via 3D webservices

De toevoeging van GeoTOP Almere en omgeving bestrijkt het gebied van de zuidwestelijke Flevopolder. Dankzij deze uitbreiding van de BRO 3D webservices is het veel makkelijker om in dat gebied de boven- en ondergrond integraal en in samenhang te bekijken. Dat is zeer welkom voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van Almere Pampus en andere nieuwbouwplannen in de zuidwestelijke Flevopolder. Dat geldt ook voor het tracé van de mogelijke vaste oeververbinding tussen Almere Pampus en IJburg.

Door de toevoeging van het modelgebied GeoTOP Almere aan de BRO 3D webservices, is het voor gebruikers makkelijker om de ondergrond ook in dat gebied in 3D te bekijken. Het scheelt gebruikers veel tijd en werk om zelf het nieuwste GeoTOP-model te downloaden en te bewerken in geografische software. Dat vraagt veel rekencapaciteit en expertise. Met de update van de BRO 3D webservices is dat opgelost. Dankzij de Indexed 3D Scene Layers (I3S) die voldoen aan de Open Geospatial Consortium (OGC) standaard, kunnen gebruikers de modeldata direct in een webbrowser of ArcGIS Pro gebruiken.

De reden dat het gebied van Almere niet al eerder bij de BRO 3D webservices waren meegenomen, is dat de uitbreiding van GeoTOP met Almere en omringende water destijds samenviel met de lancering van de BRO 3D webservices. Dat is nu dus alsnog toegevoegd. De Voxel Scene Layers van GeoTOP zijn nu bijgewerkt; de bètaversies van de Object Scene Layers vallen buiten deze update.

Het nieuw toegevoegde gebied van Almere en omringende water in 3D

Kleine overlap Noord-Holland en Rivierengebied

Vanwege een kleine overlap van GeoTOP Almere en het omringende gebied met Noord-Holland en het Rivierengebied zijn die gebieden een stukje kleiner geworden. Dat was al te merken bij de release van GeoTOP in oktober 2023 en dat geldt nu dus ook voor de toevoeging van Almere bij de BRO 3D webservices.