Hoe doe jij dat BRO?

Gepubliceerd 29 mei 2022

We zijn op zoek naar jullie ervaringsverhalen! We willen graag weten of er bronhouders zijn die gegevens in de BRO registreren waarvoor geen BRO-verplichting geldt, en we willen graag weten hoe je het controleren van gegevens in het Bronhouderportaal aanpakt: hoe gaan jullie hiermee om? Welke tips heb je voor andere bronhouders en BRO-coördinatoren? We horen het graag!

Soms wordt de Servicedesk gebeld met een vraag die nooit helemaal te beantwoorden is, omdat elke bronhouder het anders kan invullen. We roepen daarom jullie hulp om te vertellen hoe jullie met bepaalde situaties omgaan. Dat biedt waardevolle nieuwe inzichten voor andere bronhouders en BRO-coördinatoren.

Vraag 1: Geen leverplicht, wel BRO-gegevens

Bij bijvoorbeeld een bouwproject worden de komende 10 jaar ruim 2.000 woningen gebouwd door een projectontwikkelaar. De gemeente is geen opdrachtgever, maar krijgt de openbare ruimte wel in beheer na oplevering van het project. Er is dus geen leverplicht voor de BRO, maar de gegevens over de ondergrond zijn zeker waardevol. Hoe gaan jullie hiermee om? Er kunnen namelijk afspraken gemaakt worden met de projectontwikkelaar om de gegevens wel aan te laten leveren aan de gemeente voor de BRO. Hoe pak je dat aan? Wie heeft hier ervaring mee?

Vraag 2: Het controleren van een levering

Wat er wel en niet gecontroleerd wordt aan een levering, is sterk afhankelijk van de bronhouderorganisatie en het registratieobject. De ene bronhouderorganisatie heeft meer inhoudelijke kennis dan de andere. Soms worden alleen administratieve gegevens gecontroleerd en weer andere bronhouders slaan de controlestap over. Waar let jij op? Hanteer je een checklist? Of heb je een andere tip? Verschilt je aanpak per registratieobject? We horen graag ervaringen uit de praktijk.

We horen graag van je!

Wil je je ervaring delen? Neem contact op met de BRO Servicedesk. We bundelen de tips op de pagina voor BRO 4 BRO, waar BRO'ers elkaar helpen met aanpakken, visie, mandaten en contractteksten.