Een nieuwe datarepository voor de Geologische Dienst van Nederland: de GDNR

Gepubliceerd 1 april 2021

Niet alle gegevens die momenteel in de bekende DINO database staan, zullen naar de BRO overgezet worden. Sommige historische en niet BRO authentieke data zullen in de DINO database achterblijven. Deze gegevens gaan naar een vernieuwde database: de GDNR. Heeft u nog ondergrondgegevens met hergebruikwaarde? Geef dit door aan de Servicedesk van de GDN.

De database Data en Informatie van de Nederlandse Ondergrond (DINO) heeft aan de basis van de BRO gestaan. Met de komst van de Basisregistratie Ondergrond gaan veel gegevens over van de DINO-database naar de BRO. Maar niet alles zal geborgd worden in de BRO.

Sommige historische of niet authentieke DINO-gegevens hebben hergebruikswaarde, maar passen niet in de nieuwe BRO-standaarden. Om ook deze informatie te borgen wordt de nieuwe GDNR ontwikkeld: de Geologische Dienst Nederland Repository. De GDNR is de geavanceerde opvolger van de DINO-database.  De GDNR zal net als DINO beheerd worden door de Geologische Dienst Nederland.

DINO-gegevens blijven benutten?

Als u zelf beschikt over archiefgegevens die niet voldoen aan de BRO-standaard, maar wel hergebruikswaarde hebben, biedt de GDNR wellicht een oplossing om ook deze gegevens op te slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grondwatermonitoringputten van vóór 2018, zie hiervoor de handreiking.

Dus, wilt u archiefgegevens met hergebruikwaarde blijvend benutten? Neem dan contact op de met Servicedesk van de GDN: mail naar info@dinoloket.nl of bel 088 – 86 64 300.