Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Om maatschappelijke opgaven aan te pakken, móeten we gegevens delen, stelt Marjolein Jansen, Directeur-Generaal Ruimtelijke Ordening (DG RO/ministerie VRO), lid van het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) en voorzitter van het Beraad voor Geo-Informatie. “Als rijksoverheid maken we nationale keuzes die doorwerken op regionaal en lokaal niveau. Om samenhangende en effectieve besluiten te nemen, moeten rijk, provincies, gemeenten en waterschappen dezelfde gegevens gebruiken. Eenmalig inwinnen van gegevens die meervoudig gebruikt worden verhoogt de kwaliteit, maakt gegevens betaalbaar en zorgt ervoor dat iedereen met dezelfde data werkt.”
Met de open API’s voor de Basisregistratie Ondergrond, ontsluit de overheid op een nieuwe manier waardevolle gegevens over onze ondergrond. Deze data zijn onmisbaar voor bijvoorbeeld beleidsmakers, waterschappen, ingenieurs, onderzoekers, boeren en milieuorganisaties. TNO lanceerde recent een API die toegang biedt tot data over het monitoren van ons grondwater. Onlangs is deze API genomineerd voor de Gouden API Award. Op 11 december wordt de winnaar van de prijs bekend gemaakt tijdens de IBDS Stelseldag. Het is nog tot 30 november mogelijk om API's voor deze award te nomineren.
De Nederlandse Bodemkundige Vereniging kiest eind dit jaar een Bodem van het Jaar voor 2025. Dit gebeurt op 5 december op de de World Soil Day. Je kunt hieraan meedoen door een foto te maken van een bodem in Nederland. Een mooie manier om de bodem onder de aandacht te brengen!
Iedereen kan wensen indienen bij de BRO. Het kan gaan om uitbreidingen of aanpassingen van de standaard, of technische wensen voor het aanleveren of afnemen van BRO-data. Deze maand hebben we het 330e verzoek ontvangen. En intussen zijn er al 96 wensen gerealiseerd.
Ministers Madlener (IenW) en Keijzer (VRO) hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over het principe van ‘water en bodem sturend’ voor ruimtelijke plannen. In de brief lichten zij toe hoe de passage over ‘rekening houden met water en bodem’ in het regeerakkoord zich verhoudt tot tekst ‘water en bodem sturend’, die door het vorige kabinet werd gehanteerd. Het woord ‘sturend’ werd door sommigen ook wel ervaren als ‘allesbepalend’, wat belemmerend kan werken voor de ruimtelijke ordening en de voortgang van de woningbouw. Het kabinet wil zich richten op wat wél kan en moet, gebaseerd op de kennis die we hebben van ons water- en bodemsysteem in een veranderend klimaat. ‘Rekening houden met’ dus.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!