Vouwgrond

vouwgrond

Vouw je eigen ondergrond

Wat zit er in de grond onder jouw huis? Klei, zand, grind? Je komt erachter met vouwgrond! Vouw nu je eigen ondergrond door gebruik te maken van echte ondergrondgegevens.

Dit idee is van Almar, die veel kennis heeft over de ondergrond en goed is in ICT. Hij wil mensen op een leuke manier kennis laten maken met de ondergrond. Want je kunt niet in de grond kijken, maar er gebeurt een heleboel!

Wat moet je doen:

  • Ga naar www.vouwgrond.nl
  • Zoek op de kaart je huis of een andere plek waar je wel eens in de ondergrond wil kijken.
  • Klik op die plek op de kaart. Er verschijnt nu een schepje. Dat betekent dat daar de schep voor je in de grond gaat.
  • Op het voorbeeld van het vouwblad kun je zien hoe de samenstelling van de ondergrond is. Er staat ook een uitleg van de kleuren bij (legenda). Goed om te weten dat grijs (antropogeen) betekent dat mensen daar hebben gegraven en gebouwd. Dat zijn dus lagen die niet door de natuur zijn ontstaan. Daar staan de gebouwen, bomen en er liggen bijvoorbeeld kabels en leidingen.
  • Klik op 'download PDF' of 'download PNG'. Je krijgt nu een plaatje dat je kunt printen.
  • Print het plaatje en vouw de doos in elkaar.
  • Er is ook een filmpje gemaakt over hoe je vouwgrond maakt.

Vraag aan je ouders hoeveel je mag printen!

Tips:

  1. Speel eens met diepte en oppervlakte. Je zult zien dat er meer lagen op je vouwgrond komen als je 100 meter diep zit. Op 5 meter diepte zie je veel minder lagen.
    Hoe groter het oppervlak, hoe groter het gebied is. En hoe meer vlakjes je op je vouwgrond zult zien. Je kunt zo heel goed zien hoe groot de variatie in de ondergrond is.
  2. Als je van je vouwgrond een PNG maakt, kun je er meer van op 1 vel papier zetten, bijvoorbeeld in wat kleiner formaat. Je kunt dan een hele puzzel maken.
  3. Kun je alleen zwart-wit printen, of heb je zin in een creatief klusje? Kleur dan zelf de lagen in. Je kunt de lagen ook versieren met kralen, gekleurd papier, draadjes of ander materiaal dat je in huis hebt. Of gebruik echte steentjes, zand en klei.
  4. Zoek op hoe al die verschillende lagen in onze ondergrond komen. Misschien is het ook leuk om te kijken naar dit filmpje van het Klokhuis over ontstaan van gesteenten of op de website geologie van Nederland. Of zoek de lagen op via wikikids.nl.
  5. Verzin zelf een verhaal over het ontstaan van de lagen onder jouw huis. En over hoe die daar gekomen zijn.

Stuur je ons een foto van je mooiste vouwgrond of jouw verhaal? Dat kan via BRO@minbzk.nl