Bouw een ondergrond van Lego of strijkkralen

De ondergrond van Nederland

Nederland is er niet altijd geweest: de grond onder onze voeten is hier in miljoenen jaren tijd neergelegd. Rivieren die van ver weg kwamen, brachten grind, zand en klei naar hier. De zee bracht ook zand en klei in ons land, en zelfs de wind legde er wat neer. Laag voor laag, heel langzaam, werd Nederland gevormd.

De lagen die het eerst werden neergelegd, raakten begraven onder nieuwe lagen, of raakten weer een beetje weggesleten. En in de koude ijstijden kwam het ijs van de noordpool soms helemaal tot in Nederland! Op sommige plekken heeft dat ijs de lagen als een soort bulldozer opgeduwd tot heuvels. En daar zijn ook weer nieuwe lagen op gelegd. Omdat er in die miljoenen jaren zoveel gebeurd is, kan je heel veel verschillende dingen zien in de ondergrond. Die vertelt eigenlijk een soort verhaal!

Bij de Geologische Dienst Nederland maken we de ondergrond op de computer na. Soms bouwen we met lagen, als een grote stapel pannenkoeken, maar we bouwen ook met blokjes. En dat kan jij ook!

Zelf bouwen

Met lego of strijkkraaltjes kun je de ondergrond heel goed nabouwen. Geef elke laag een andere kleur, dan kun je de verschillende lagen goed zien. De mensen bij de Geologische Dienst die de ondergrond namaken, hebben samen voor die lagen een aantal kleuren afgesproken. Die staan onderaan op deze pagina. Maar je mag natuurlijk ook zelf je kleuren kiezen!

Je kunt zelf je ondergrond en het verhaal verzinnen, of misschien wel de ondergrond onder je huis of school nabouwen. Om dat te doen, kun je (samen met je ouders) op deze website een plaatje maken en uitprinten: https://www.broloket.nl/ondergrondmodellen.

De voorbeelden en kleuren in deze uitleg horen bij het ondergrondmodel GeoTOP. Dit model is nog niet voor heel Nederland gebouwd, maar je kan natuurlijk ook onze andere modellen namaken.

Voorbeelden van het ondergrondmodel GeoTOP

In deze plaatjes zie je de lagen die je in de ondergrond zou herkennen als je een heel diepe gang zou graven. In werkelijkheid heeft de ondergrond natuurlijk niet zulke felle kleuren.

De grond onder Amersfoort

Dit voorbeeld is nagemaakt op deze foto:

Grond onder Rotterdam

Kleuren in GeoTOP:

Meer weten?

Wil je meer over het verhaal van de ondergrond of de lagen te weten komen?
Lees er dan over op de website Geologie van Nederland.