Bezig bijtje

Veel mensen denken dat bijen in een bijenkorf wonen, maar de meeste bijen zijn wild. Wist je dat bijen een gangetje onder de grond maken om te nestelen? De ingang is vaak te herkennen aan het hoopje grond er omheen. Je kunt ook creatief aan slag om dit bezige bijtje te maken van een wc-rol.

Er zijn ongeveer 360 Nederlandse bijensoorten en zo'n 250 nestelen in de grond. De vrouwtjesbijen graven deze nesten meestal zelf! Als ze het nest heeft afgesloten en het hoopje grond is verdwenen, is er van een bijennest in de bodem van buiten vaak niets meer te zien. Toch kunnen er op bepaalde plekken tientallen of zelfs honderden nesten bij elkaar in de grond zitten.

nest bij
Dwarsdoorsnede van een nest van de pluimvoetbij. Tekening: Anne Jan Loonstra.

De nestgang kan zo'n 30 cm lang zijn en 16 cm onder de grond zitten. Aan het einde van de gang is een met bodemmateriaal afgesloten nestcel, met daarin een klompje stuifmeel waarop een ei is gelegd.

Nodig voor het maken van de bij:

 • WC rol
 • Een blaadje geel papier van minstens 10 x 15 cm
 • Een blaadje bruin papier van minstens 6 x 15 cm
 • Een blaadje wit papier van minstens 10 x 10 cm
 • Een klein stukje zwart papier
 • Drie stukjes pijperager van ongeveer 12 cm
 • Schaar
 • Lijm
 • Liniaal
 • Een potlood of stift
 • Oogjes (gekocht of zelf gemaakt)

Nodig bij wc rol

Stappenplan:

Volg onderstaande stappen om de bij te maken. Voor meer uitleg met een plaatje, bekijk deze pagina.

 1. Pak een geel blaadje papier voor om de wc rol. Maak het blaadje precies even breed als de wc rol door de wc rol links en rechts precies op het papier te leggen en een streepje te zetten met potlood of stift. Trek dan met een liniaal een rechte streep van links naar rechts.
 2. Knip met een schaar langs de streep.
 3. Lijm de wc rol aan een kant van het gele papier en wacht eventjes tot de lijm gedroogd is. Wikkel het papier dan strak om de wc rol en lijm het andere eind van het papier ook vast.
 4. Pak een bruin blaadje papier en knip er drie strookjes af van ongeveer 2 cm breed.
 5. Lijm de bruine strookjes papier onder, boven en midden om de wc rol.
 6. Pak een wit of lichtgrijs blaadje papier van ongeveer 10 bij 10 cm. Vouw het blaadje dubbel en teken met potlood of stift een vleugel voor de bij.
 7. Je kunt de wc rol naast het papier leggen om te meten hoe groot de vleugel moet worden. Zorg dat je aan de vouwkant een klein recht stukje papier hebt waarmee je de vleugel makkelijk op de wc rol kunt lijmen.
 8. Knip de vleugel uit en vouw het papier weer open.
 9. Knip de vleugels doormidden zodat je een linker en een rechter vleugel krijgt. Vouw het kleine rechte stukje papier aan de binnenkant van allebei de vleugels omhoog.
 10. Doe een beetje lijm op de omgevouwen stukjes van de vleugels en plak ze op de wc rol.
 11. Plak twee oogjes voorop de wc rol. Dit kunnen kant-en-klare oogjes zijn, of je kunt ze zelf maken van wit en zwart papier.
 12. Pak een stukje zwart papier en knip er twee smalle strookjes af van ongeveer 5 cm lang.
 13. Vouw een klein stukje aan de linkerkant van allebei de strookjes omhoog.
 14. Doe een beetje lijm op de omgevouwen stukjes en plak de zwarte strookjes vlak achter de ogen op de wc rol.
 15. Pak 3 stukjes pijperager van ongeveer 12 cm en buig ze in vorm voor de poten van de bij. Lijm ze aan de onderkant van de wc rol.

Klaar! De bij is af.