Energietransitie onder de grond

Over dit webinar

In dit BRO’tje nemen we u mee in de wereld van de mijnbouw en energietransitie. Voor de meeste mensen is mijnbouw en olie en gas in het bijzonder geen dagelijks onderwerp. Toch wordt dit de komende jaren actueel, onder meer omdat Nederland overstapt op duurzame energiebronnen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast worden in de BRO basisgegevens opgenomen die onder de verplichting vallen van de Mijnbouwwet. Het domein Mijnbouw zal op 1 juli 2022 in werking treden.

In dit bijzondere webinar duiken we met TNO in de wereld van de energietransitie en de ondergrond. Nexstep neemt ons mee in de hergebruikmogelijkheden van de bestaande olie- en gasinfrastructuur voor de energietransitie. En tot slot vertelt Neptune Energy over het project PosHYdon: de eerste offshore groene waterstofpilot op een operationeel platform ter wereld.

Schermafbeelding 2021-08-26 om 11.43.59

Bron: Nexstep - mogelijkheden hergebruik

Achtergrond

De ondergrond is nadrukkelijk in beeld voor deze energietransitie met oplossingen als bodemenergiesystemen en geothermie. Ook onze Noordzee vervult een cruciale rol. Net als op land is op de Noordzee al een omvangrijke olie- en gasinfrastructuur aanwezig. Deze is de afgelopen decennia opgebouwd voor het winnen, verwerken en transporteren van aardolie en -gas. Nadat de Nederlandse olie- en gasvelden aan het einde komen van hun economische levensduur zal deze infrastructuur veilig en efficiënt worden ontmanteld waarbij de milieubelangen worden gewaarborgd. Maar wat zou er gebeuren als we platforms, pijpleidingen en lege gasvelden niet allemaal zouden ontmantelen, maar een deel daarvan nieuw leven zouden geven in de zoektocht naar een CO2-neutraal energiesysteem? Bijvoorbeeld voor opslag of transport van groene energie. De eerste pilots voor dit soort oplossingen lopen nu. Het Programma BRO verdiepte zich in dit onderwerp met hulp van partijen als EBN, Neptune Energy, Nexstep en TNO. Hierover is sinds juli 2021 een storymap (digitaal bladerboek) gemaakt.

Terugkijken

Bijlage

Download de presentatie (pdf, 7.2 MB).

Presentatie door

  • Serge van Gessel | Senior geoloog en adviseur bij TNO
  • Jacqueline Vaessen | General manager bij Nexstep
  • René van der Meer | Head of New Energy Netherlands bij Neptune Energy

Host

Talitha Lemmen | Programmabureau BRO

Datum en tijdstip

Het BRO'tje vond plaats op donderdag 9 september 2021 van 9.00 tot 10.00 uur.