TiramiBRO

Iedereen kent Tiramisu. Een heerlijk toetje met lange vingers.

Voor feestdagen hebben we een speciale ondergrondversie gemaakt: TiramiBRO.

Hoe maak je het:

Nodig:

Voor de aarde

  • 30 gram bloem

  • 20 gram cacaopoeder

  • 30 gram basterdsuiker (wit of donker)

  • mespuntje zout

  • 25 gram koude boter

  • Bakplaat met bakpapier

  • Oven

Voor de rotsblokken

  • Een zak pepernoten (LET OP! Géén kruidnoten, maar pepernoten, die eruit zien als rotsblokken)

  • Een klein kopje hele sterke koffie.

Voor de klei

  • 2 eieren

  • 60 gram suiker

  • 250 gram mascarpone

We gaan eerst aarde maken:

Verwarm de oven voor op 170 graden

  1. Doe de bloem, de cacaopoeder, de basterdsuiker en het snufje zout in een kom en meng alles goed door elkaar.

  2. Maak van de boter hele kleine blokjes en meng zo door het mengsel.

  3. Was je handen nu even goed met koud water en maak ze droog. Wrijf nu met je koude vingers de boter door het mengsel tot je allemaal kleine kruimeltjes hebt.

  4. Verdeel de kruimeltjes over de bakplaat met bakpapier.

  5. Zet de bakplaat in de oven. Schep na 8 minuten de kruimels voorzichtig (HEET!) om en doe nog 7 minuten in de oven.

  6. Laat de bakplaat met de kruimels koud worden.

Terwijl de kruimels in de oven zitten kunnen we mooi rotsblokken maken.

  • Doe de pepernoten in een kom en giet de koffie erover.

  • Schep om, tot alles onder de koffie zit.

  • Blijf af en toe omscheppen. Het ziet er steeds viezer uit, maar dat maakt het uiteindelijk alleen maar lekkerder.

Nu de zachte klei.

Ik geef een recept voor klassieke tiramisu zonder alcohol. Volwassen BRO-kokers kunnen natuurlijk een lekker borreltje toevoegen. En als je geen zuivel en eieren wil gebruiken: er zijn op internet ook vegan recepten te vinden.

  • Splits de eieren. De dooiers apart van de eiwitten.

  • Zorg dat de kom van de eiwitten superschoon is. We gaan de eiwitten namelijk opkloppen en als de kom of de gardes van de mixer niet schoon zijn, wordt het eiwit nooit stijf.

  • Klop de eiwitten stijf tot je de kom op zijn kop boven je hoofd kunt houden en de eiwitten er niet uitvallen. (Doe deze test alleen als je genoeg eieren in huis hebt.)

  • Klop in de andere kom de eidooiers met de suiker tot het mengsel luchtig en lichtgeel is.

  • Schep de mascarpone door het eigeel. Roer het goed door elkaar.

  • Nu meng je met een spatel voorzichtig het geklopte eiwit door het dooiermascarpone-mengsel. Als er geen witte stukjes meer zijn is het goed. Probeer zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden.

Je ondergrond opbouwen

We hebben nu aarde, rotsblokken en zachte klei gemaakt. Nu kunnen we de ondergrond gaan opbouwen.

Je kunt kiezen voor 1 grote schaal of voor glazen voor ieder apart.

Op de foto’s hebben we een glas genomen voor 1 persoon.

  1. Begin onderin de schaal of het glas met wat rotsblokken.

  2. Daarbovenop komt een laagje klei.

  3. Dan weer rotsblokken en weer klei.

  4. Zo ga je door tot je glas of bokaal bijna vol is.

  5. Nu strooi je er aarde bovenop.

Als je klaar bent met bouwen zet je alles snel in de koelkast, dan kan het opstijven.

Tips:

  • Het recept van de rotsblokken en de klei is voor 4 personen. Als je meer mensen hebt maak dan meer rotsblokken en klei. Van de aarde houd je bij vier personen waarschijnlijk over, dus daar hoef je bij 6 of 8 personen niet meer van te maken.

  • Als je losse toetjes in glazen maakt, maak ze dan allemaal tegelijk, laagje voor laagje. Dan voorkom je dat je bij het laatste glas bijna geen rotsblokken of klei meer over hebt.

  • Maak de TiramiBRO een dag van tevoren. Na een dag in de koelkast is hij op zijn lekkerst.

  • Als je het maakt voor familie of vrienden, vraag dan ruim van tevoren of er mensen zijn die geen rauwe eieren mogen eten. Dan heb je nog tijd om iets anders voor die mensen te verzinnen.