BRO Kwartaalwissel
In een kwartaalsessie heeft het BRO-team teruggeblikt en vooruit gekeken. Conclusie was dat het 2e kwartaal productief was! Milieukwaliteit ligt op schema met de eerste aangeleverde bodemonderzoeken en het afronden van alle ketenfunctionaliteiten voor het Overheidsbesluit. Uit het DINO-bronsysteem zijn grondwatermonitoring gegevens gemigreerd naar de BRO-database. Ook de migratie van boorgaten Mijnbouwconstructie vordert goed. Het komende kwartaal gaat het standaardisatieteam aan de slag met het verwerken van de nieuwe NEN-ISO normen in de Geotechnische gegevenscatalogi (BHR-GT en CPT). Ook is er volop aandacht voor de migratie van historische Geologisch booronderzoeken.
Hieronder lichten we de belangrijkste ontwikkelingen toe én kijken we naar wat er voor het volgende kwartaal op de planning staat.
Domein Milieukwaliteit
Vanaf 1 juli is de verplichte levering van Milieuhygiënische bodemonderzoeken (SAD) van kracht. De eerste leveringen zijn al binnen: op 25 juni leverde de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, namens Gemeente Dijk en Waard, de eerste bodemonderzoeken aan. Een vliegende start!
Afgelopen periode is een keten-acceptatietest uitgevoerd voor het Overheidsbesluit bodemverontreiniging (SLD). Er zijn geen grote blokkerende issues gevonden en daarmee ronden we de ketenfunctionaliteiten af. De gebruiks- en aanleverplicht gaat voor SLD op 1 januari 2026 in.
Migratie gegevens van DINO naar BRO
Er is verder gewerkt aan het migreren van grondwatermonitoringputten uit het DINO-bronsysteem. Het gaat hierbij om gegevens waarvan het bronhouderschap komt te liggen bij het ministerie van BZK. De komende periode zijn putten aan de beurt waarvan de drinkwaterbedrijven bronhouder gaan worden.
Boorgaten die in het kader van mijnbouwactiviteiten zijn gemaakt zullen ook in de BRO worden opgenomen. Afgelopen kwartaal is de migratietool succesvol getest en de gegevens zijn inmiddels beschikbaar in de acceptatieomgeving en worden naar verwachting medio juli in productie genomen. De aanlevering van gegevens is in Q3 te verwachten.
Ook is gewerkt aan het voorbereiden van synchronisatie van de Mijnbouwwetvergunningen naar de BRO. We verwachten dat het daadwerkelijk synchroniseren, en daarmee beschikbaar komen van de vergunningen in de BRO, pas halverwege 2026 gebeurt.
Te verwachten in het komende kwartaal
De BRO-teams hebben op 1 juli 2025 hun werk voor het komende zomerse kwartaal gepland. Naast het reguliere beheer van de BRO-voorzieningen en standaarden wordt aan diverse functionaliteiten gewerkt. Zo gaat het standaardisatieteam aan de slag met het verwerken van de nieuwe NEN-ISO normen in de Geotechnische gegevenscatalogi (BHR-GT en CPT). Ook is er volop aandacht voor de migratie van historische Geologisch booronderzoeken.
Er komt eind van dit jaar een nieuwe versie (1.1) van de catalogus Grondwatermonitoringput beschikbaar. De software en bijbehorende services worden komend kwartaal aangepast.
We verwachten dat de eerste Mijnbouw-boorgaten in de BRO zichtbaar zullen worden en de nodige historische grondwaterstanden uit DINO naar de BRO gaan.
Eind augustus zal een nieuwe versie (2.0) van het Bronhouderportaal in productie gaan. Hierin zitten geen veranderingen voor de gebruiker. Het gaat om een flinke rework-slag achter de voordeur, waardoor we het portaal beter en veiliger kunnen beheren.
Het BRO-team zal daarnaast veel energie steken in verdere implementatie van de BRO. Zoals het begeleiden van drinkwaterbedrijven in hun nieuwe rol van bronhouder en het ondersteunen van aanleverende partijen voor Milieukwaliteit.
Evenementen: ontmoeten, leren en delen
We kijken terug op een geslaagde Kennisdag over het automatisch ophalen van grondwatermonitoringgegevens. Voor wie het gemist heeft of meer wil weten: op 30 oktober 2025 vindt er een BRO’tje over dit thema plaats. Deze sessie wordt opgenomen, zodat je deze ook later kunt terugkijken.
Middag voor nieuwe BRO-coördinatoren – 9 oktober 2025
Op 9 oktober organiseren we de bijeenkomst 'Maak kennis met de BRO' speciaal voor nieuwe BRO-coördinatoren en voor iedereen die het fijn vindt weer even een introductie te krijgen. Tijdens deze dag worden nieuwe coördinatoren meegenomen in alle aspecten van de BRO en is er volop ruimte om ervaringen uit te wisselen met collega’s. Zet de datum daarom alvast in je agenda!