Nieuwe verplichting: leveren van archiefgegevens aan de BRO

Gepubliceerd 15 april 2025

Het aanleveren van historische gegevens aan de Basisregistratie ondergrond (BRO) is voortaan verplicht. Dit volgt uit het aanscherpen van een bepaling in de gewijzigde Wet basisregistratie ondergrond (Bro), die op 1 juli 2025 ingaat. Het gaat om gegevens die vóór 1 juli 2025 zijn ontvangen of gegenereerd. De verplichting gaat gelden voor alle registratieobjecten van de BRO. Bronhouders krijgen hiervoor 5 jaar de tijd. De nieuwe bepaling zorgt ervoor dat gegevens die een waardevolle aanvulling zijn voor de BRO, toch nog geleverd worden.

Per 1 juli 2025 wordt de Wet Bro gewijzigd. In de huidige wet staat nog dat historische gegevens kunnen worden geleverd aan de BRO (Artikel 40 van de huidige Wet Bro). We zien dat dit in de praktijk maar mondjesmaat gebeurt, terwijl het waardevolle gegevens zijn. Daarom legt de wet een plicht op om gegevens die dateren van vóór 1 juli 2025, te leveren binnen vijf jaar – dus vóór 1 juli 2030. Dit geldt niet alleen voor grondwatermonitoring, maar voor alle registratieobjecten.

Alleen digitale, gestructureerde gegevens

Om de bronhouders niet te overvragen, is deze plicht beperkt tot gegevens die digitaal en gestructureerd beschikbaar zijn. Het converteren van analoge archieven valt daarom niet onder deze plicht. Kort gezegd is de vuistregel dat de digitaal beschikbare gegevens gemakkelijk op te werken moeten zijn tot IMBRO-A of daaraan al voldoen.

Hoe voorbereid?

Het wetsvoorstel is van 17 april tot en met 8 juni 2023 via Internetconsultatie.nl voorgelegd. De zienswijzen van de koepelorganisatie Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin), Rijkswaterstaat en het Interprovinciaal Overleg (IPO) zijn verwerkt. De wetswijziging is tot stand gekomen op basis van advies van de Programmastuurgroep van de BRO, waarin de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de groep Standaardisatie binnen het BRO-project vertegenwoordigd zijn. Het advies van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is ook verwerkt.