Innovatie Expo: De kracht van samenwerking
‘Samen werken aan het datafundament voor de fysieke leefomgeving’. Onder deze naam stonden 7 partijen in de stand op de Innovatie Expo: Kadaster, TNO, Centraal Bureau voor de Statistiek, Geonovum, Wageningen Environmental Research, Basisregistratie Ondergrond en programma Zicht op Nederland – Datafundament. Dit leidde tot mooie gesprekken over de urgentie van innovatie van ons geo-datafundament met vele deelnemers aan de Expo, minister Hugo de Jonge en met elkaar.
De Expo wordt tweejaarlijks georganiseerd door het innovatieprogramma InnovatieX. Doel is om bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheid te verbinden ‘om de innovatiekracht op maatschappelijke transities binnen de fysieke leefomgeving’ te vergroten. Tweejaarlijks biedt de Innovatie Expo het podium aan alle ideeën. Dit jaar waren er meer dan 80 innovaties, 1500 deelnemers en ruim 50 sprekers.
Niet voor niets stonden we met 7 partijen samen in de stand. Bouwen aan een gezamenlijk datafundament vraagt tenslotte om een gezamenlijke inspanning. Ieder draagt z’n eigen steentje bij en we zijn zeer overtuigd van de kracht van onze samenwerking. Door middel van beleving namen we iedereen mee in ons verhaal.
3D
In de stand konden deelnemers bijvoorbeeld met een VR-bril een wandeling door de ondergrond maken, die sinds kort ook in een 3D-basisversie beschikbaar is. Die ondergrond is normaal niet zichtbaar en daardoor onttrekt die zich vaak aan het zicht van beleidsmakers, bestuurders en beheerders. Met alle grote opgaven in de leefomgeving, wordt steeds vaker een beroep gedaan op de ondergrond als oplossingsruimte. Maar ook daar is het al druk. Kennis van de aardlagen en grondwaterstromen is cruciaal bij het nemen van goede besluiten. In 3D gaat dat een stuk beter en dat maakten TNO en Basisregistratie Ondergrond zichtbaar. Tot dat inzicht kwamen de bezoekers ook al snel.
Ook Kadaster timmert al langer aan de 3D-weg. De 3D Basisvoorziening, die al enige tijd beschikbaar is, heeft recent een upgrade ondergaan en kent nu meer detailinformatie. 3D Tiles zijn beschikbaar via PDOK en in een in 3D viewer kan de 3D wereld bekeken worden. Hierdoor kun je gebouwen en terreinen vanuit verschillende perspectieven bekijken. Ook konden bezoekers met de ogen dicht de tactiele kaart ‘bekijken’. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden zich oriënteren en routes plannen. Kadaster heeft hier een ‘Making a Difference Award’ voor ontvangen dit jaar.
Bodem
Wageningen Environmental Research (WENR) bracht de bodemkaart mee naar de expo - en een aantal profielen van de doorsnede van de bodem. Er waren verschillende zand- en kleibodems, en zelfs een mergelprofiel te zien. Welke bodem kun je waar vinden in Nederland? Niet
veel bezoekers wisten daar het antwoord op. Velen waren daarna ook vooral nieuwsgierig naar de samenstelling van de bodem in de eigen woonomgeving.
In gesprek
De 7 partijen in de stand waren vooral ook heel benieuwd naar wensen, meningen en ideeën over versterking en gebruik van het datafundament. Velen waren nieuwsgierig naar de visie op het datafundament, waaraan het programma Zicht op Nederland – Datafundament werkt: de beweging van losse basisregistraties naar een multifunctioneel gegevenslandschap.
De gesprekken gingen ook over inwinnen van data: kunnen we niet 1x luchtfoto’s laten maken voor iedereen, ook in verband met het milieu? Over het aanleveren van data: hoe meer data hoe beter het beeld wordt. En is het niet wenselijk dat burgers ook data kunnen aanleveren? Gebruik van data: dat moet veel beter en daarvoor het is belangrijk dat data koppelbaar en toegankelijk zijn. De privacyregels maken dat soms wel extra ingewikkeld. Verder ging het vaak over de databedrevenheid van medewerkers. Die moet duidelijk nog groeien. Het belang van 3D wordt groot gevonden: er is veel mogelijk en je ziet en kunt nog meer als je data van de boven- en ondergrond combineert. Laten we dat nog beter benutten en samenwerken: kom uit je hokje!
Onze tekenaar Laura legde alle ideeën vast in een prachtige serie tekeningen. We kijken gezamenlijk hoe we de wensen en ideeën een stap verder kunnen brengen.