Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal

Gepubliceerd 25 april 2023

De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het Bronhouderportaal. De performance is verbeterd en een aantal veelgevraagde functionaliteiten komt in de loop van mei en juni geleidelijk beschikbaar. We zetten de belangrijkste functionaliteiten op een rij.

Dit zijn de belangrijkste functionaliteiten die we komende twee maanden implementeren in het Bronhouderportaal:

 1. Bekijken transacties

  Hiermee kun je zien welke transacties plaatsgevonden hebben op registratieobjecten in de BRO. Voorbeelden van transacties zijn: registreren, aanvullen en corrigeren. Je kunt alleen transacties zien van eigen registratieobjecten, of als de bronhouder jouw organisatie toegang geeft.
 2. Bekijken van eigen registratieobjecten

  Dit wordt gefaseerd ingevoerd.
  Stap 1: Als lijstweergave
  Stap 2: Als kaartweergave (deze komt later dit jaar)

 1. Toegang geven

  Als bronhouder kun je straks toegang geven tot het bekijken van jouw registratieobjecten aan andere partijen. Hierdoor kunnen dataleveranciers gemakkelijker correcties doorvoeren op registratieobjecten die zij niet zelf geregistreerd hebben. Ook kunnen bronhouders onderling gemakkelijker gegevens uitwisselen, bijvoorbeeld over Grondwatergebruiksystemen (GUF). De functionaliteit ‘toegang geven’ hangt samen met het bekijken van gegevens in de BRO. Het Bronhouderportaal ondersteunde tot nu toe alleen het aanleveren van gegevens. Dit is dus een mooie stap in bruikbaarheid.

Aanpassing indeling

Om het Bronhouderportaal overzichtelijk te houden, wordt de indeling van het Bronhouderportaal aangepast. Zowel bronhouders als dataleveranciers krijgen te maken met deze aanpassingen.

Dit is de eerste opzet van de nieuwe indeling van het Bronhouderportaal: 

Deze indeling dient ter illustratie en is nog niet definitief.

Naast de bovengenoemde functionaliteit, wordt ook hieraan gewerkt:

 1. Het toevoegen van nieuwe visualisaties (GAR, BHR-P, SFR)
 2. Tellers met openstaande acties, zodat je in één oogopslag ziet in welk project er nog leveringen openstaan die gecontroleerd of geaccordeerd moeten worden.
 3. Het aanpassen van de naamgeving van een aantal rollen. Zo zijn er 2 rollen die de naam bronhouder hebbenDit is niet alleen verwarrend, het is ook onduidelijk. Een organisatie is namelijk bronhouder en niet een persoon in het Bronhouderportaal. De naamgeving zal aangepast worden naar respectievelijk projectbeheerder en gebruiksbeheerder.

BRO Ketendemo

Tijdens de BRO Ketendemo op 11 mei zijn de nieuwe functionaliteiten van het Bronhouderportaal besproken. Via ons YouTube-kanaal kun je de demo terugkijken.

Vragen?

De functionaliteiten worden in de loop van mei en juni opgenomen in het Bronhouderportaal. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de BRO Servicedesk.