Geen GeoPackage voor grondwaterstanden

Gepubliceerd 1 maart 2022

Het is voor gebruikers niet mogelijk om alle dossiers van grondwaterstanden in één keer op te halen via een GeoPackage bij PDOK. Deze bestanden bevatten erg veel data en daar is een GeoPackage niet op berekend. Samen met PDOK zijn we op zoek naar een alternatief. De individuele data van grondwaterstanden zijn wel via BROloket en de uitgifteservices op te vragen.

In de BRO-keten worden de gegevens vanuit de Landelijke Voorziening via GeoPackages doorgegeven aan PDOK. Voor Grondwaterstanden is dit formaat minder geschikt. We zien nu al dat het GeoPackage met alle grondwaterstanden in de BRO erg groot is, terwijl nog maar ca. 10% van de grondwaterstanden uit de archieven zijn aangeleverd aan de BRO. Dit geeft over de hele keten problemen.

Wat kan wel?

Bij gebruikers zien we de wens om locatiegegevens in samenhang te bekijken. We zijn samen met PDOK op zoek naar een alternatief dat wel werkt, waarbij splitsing in locatie gegevens (waar is een grondwaterstand gemeten) en de metingen zelf voor de hand ligt. Tot die tijd kunnen de meest recente grondwaterstanden niet worden opgevraagd als GeoPackage bij PDOK. Het gaat om gegevens die na 3 januari 2022 zijn aangeleverd aan de BRO.

Deze grondwaterstandsgegevens zijn wel te benaderen via BROloket en de uitgifteservices.

Vragen?

Heb je vragen over grondwaterstanden (GLD)? Neem dan contact op met de BRO Servicedesk.