Podcast Onderaards

Gepubliceerd 19 mei 2021

De collega's van Rijkswaterstaat maken een reeks van drie podcasts onder de naam 'Onderaards'. In deze reeks neemt theatermaakster Thabi Mooi de luisteraar mee op reis door het onderaardse om te ervaren hoe de mens gevormd wordt door de bodem én andersom. De eerste podcast 'Scheuren' staat nu online.

De bodem is voor iedereen belangrijk

De toekomstplannen van Nederland eisen nog meer van ons land en onze bodems. Het wordt tijd dat we bewust met ons land en onze ondergrond omgaan. We gebruiken de bodem vaak zonder na te denken, voor activiteiten en zaken die we nú denken nodig te hebben, zand en klei, gewassen, zonneweides, datacenters, wegen en gebouwen. Korte termijnbeslissingen die geld opleveren, vaak voor een enkeling.

Maar de bodem is voor iedereen belangrijk. Voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Voor schoon drinkwater, om droogte te voorkomen en om met klimaatverandering om te gaan. Juist dat algemene belang is soms een nadeel. Wie is dan echt verantwoordelijk voor de bodem? Omdat bodem zo belangrijk is voor iedereen, vinden we dat de bodem een stem moet krijgen. Met deze stem kan de bodem de aandacht vragen die nodig is om de functies van de bodem veilig te stellen, de bodemkwaliteit op peil te houden en landdegradatie te stoppen.

Samen op reis

In de eerste podcast Onderaards leer je doorzetters kennen die een wanhopige strijd voeren met de aarde, maar ook geniale uitvinders en mensen die de aarde als geen ander kennen. Onderaards laat hen aan het woord maar ook die zwijgende massa onder onze voeten: in iedere aflevering daalt Thabi Mooi als reisleider af in een ander bodemtype. Wat als de bodem een stem zou krijgen? Mooi laat je letterlijk kennis maken met de verschillende bodemkarakters.

Podcast beluisteren

Beluister de podcasts gratis.

Bekijk op de website van Bodem+ de inhoud van de verschillende afleveringen.