Succesvolle audit Basisregistratie Ondergrond

Gepubliceerd 3 maart 2021

Bij de Geologische Dienst Nederland (TNO) is een audit uitgevoerd om te testen of de Landelijke Voorziening BRO voldoet aan de wereldwijde standaard ISO 25010. Dit model meet Productkwaliteit en Kwaliteit tijdens gebruik .  De resultaten zijn nu binnen. Uit de audit bleek dat het, ondanks de groei, toch gelukt is om de kwaliteit te behouden en zelfs te verbeteren.

De ISO-norm is meetbaar gemaakt en deze benchmark is gebruikt als referentie voor de kwaliteit van de Landelijke Voorziening BRO. In de benchmark is de BRO gestegen van een rating met 3 sterren naar een rating met 4 sterren. Daar hebben de BRO-collega’s bij de Geologische Dienst Nederland (TNO) hard aan gewerkt.

Kwaliteit verbeterd

Ondanks de groei is het gelukt om de kwaliteit te behouden en zelfs te verbeteren. Dat is bijzonder omdat de BRO nog in ontwikkeling is én omdat de benchmark duidelijk maakt dat de kwaliteit juist vaak lager wordt naar mate de systemen groeien in omvang. Bij de BRO was het andersom: sinds de eerste vulling met data vanuit DINO en BIS in 2016 groeit de BRO gestaag en is 2,3 keer zo groot geworden, tegelijkertijd is de kwaliteit verbeterd. Natuurlijk zijn uit de audit ook punten ter verbetering gekomen en die worden uiteraard opgepakt.