Nieuwe uitgifteservice voor grondwatermonitoringputten

Gepubliceerd 31 maart 2021

Het BRO-team van de Landelijke Voorziening heeft een nieuwe REST uitgifteservice voor grondwatermonitoringputten beschikbaar gesteld. Dit deden zij via een nieuw ontwikkelplatform dat het team gebruikt om software te bouwen en te ontsluiten. Het LV-team maakt binnenkort ook een aantal andere bestaande registratieobjecten via deze weg toegankelijk.

Op het nieuwe platform is een REST-service ontwikkeld om de landelijke voorziening te bevragen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld objecten direct bekeken worden. Ook andere ontwikkelaars kunnen dit platform gebruiken. Er is geen certificaat nodig: er worden alleen publieke data ontsloten en gevalideerd via deze service.

Met het platform kan het LV-team sneller ontwikkelen, met minder downtime, beter schaalbaar en de systeemcapaciteit wordt ook beter benut. Het eerste registratieobject dat op deze manier beschikbaar wordt gesteld is de grondwatermonitoringput (GMW).

Mogelijkheden

De service is zelf-beschrijvend via de zogenaamde open-api standaard waarbij we zoveel mogelijk zijn uitgegaan van de Nederlandse API Strategie Ila. Bekijk de toegangspagina. De swagger-ui pagina geeft de mogelijkheid tot het proberen van de service.

De huidige mogelijkheden zijn:

  • Het uitgeven van een grondwatermonitoringsput (zonder of met geschiedenis) in IMBRO/XML
  • Het selecteren van karakteristieken via een set van kengegevens (kenset in json formaat): resultaat IMBRO/XML
  • Het vragen naar de geassocieerde putcode: resultaat tekst
  • Het valideren van een registratieverzoek.

De functionaliteit maakt het mogelijk om direct een object na aanlevering met het ontvangen BRO-ID te bekijken in de Basisregistratie Ondergrond.