Pilot: Underground Challenge voor studenten

Gepubliceerd 23 november 2020

Studenten van de National Geo Information Minor lieten zich uitdagen in de eerste BRO Underground Challenge. Het programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) liet de studenten met een frisse blik kijken naar oplossingen voor de nieuwe wijk Merwedekanaalzone in de stad Utrecht. Zij moesten daarbij gebruik maken van gegevens van boven- én ondergrond. Het winnende team bedacht een plan waarmee water ondergronds kan worden opgeslagen, zodat het kan worden gebruikt in periodes van langdurige droogte. Niels Lagendijk, Robbert van de Winkel en Simon Remijn, van harte gefeliciteerd!

“Met een toenemend aantal initiatieven in de ondergrond, is kennis nodig over een integrale benadering van de ruimtelijk ordening, waarbij boven- en ondergrond met elkaar verbonden worden in denken en doen”, legt initiatiefnemer van de Challenge, BRO-programmamanager Martin Peersmann uit. “Het programma BRO wil enthousiasme creëren voor dit werkveld en doet dat ook graag met een nieuwe generatie mensen die gaan bouwen aan Nederland: studenten.”

Studenten gaan aan de slag met het materiaal tijdens de Underground Challenge 2020

Pilot

De eerste Underground Challenge had de vorm van een pilot, waarin het programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) nauw samenwerkte met betrokken ambtenaren van de gemeente Utrecht en docenten van de National Geo Information Minor. In de minor doen studenten van verschillende studierichtingen mee, zoals archeologie, economie, planologie en fysische geografie. De studenten leren werken met geografische informatie, en met de software die daarbij hoort.

Vier uitdagingen

De vier uitdagingen die in de challenge aan de studenten werden voorgelegd zijn echte praktijkvraagstukken van de gemeente Utrecht. De studenten gingen geheel online in kleine groepen aan de slag met een van de uitdagingen in de Merwedekanaalzone:

  • Mobiliteit
  • Warmte- en koudebronnen
  • Afvalstromen
  • Waterstromen

Met een docent van de GI Minor, een prototyping strateeg en een coach design thinking is een uitgekiend online programma opgezet dat bestaat uit 4 blokken: onderzoeken, ervaren, uitvoeren, presenteren. Door deze structuur werkten de studenten met ieder blok dichter toe naar een concreet plan. Ook stond een team data- en gebiedsexperts klaar om ze te helpen.

Resultaten

De studenten kwamen met verschillende creatieve oplossingen zoals:

  • Een overdekt/ondergronds fietspad zodat bewoners droog blijven van parkeergarage naar huis.
  • Parkeren aan de rand van de wijk in combinatie met goede boven- en ondergrondse OV-infrastructuur.
  • Een efficiënte afvalafvoer met ondergrondse afvalverzamelpunten en afval-afvoer-routes.
  • Ondergrondse opvang van water met infiltratiekratten en wadi’s om zo wateroverlast tegen te gaan en tegelijkertijd datzelfde water te kunnen gebruiken bij extreme droogte.

De ideeën werden gepresenteerd aan een jury van experts, die bestond uit: Martin Peersmann (Programmamanager BRO), Jasper Snippe (Regisseur BRO bij Rijkswaterstaat), Marcel Duffhuis (Gemeente Utrecht) en Geo Information Minor-docenten Henk Scholten, Simon Scheider en Maurice de Kleijn. De jury maakte daarna het winnende team bekend.

Winnaars waren Niels Lagendijk, Robbert van de Winkel en Simon Remijn. Met hun slimme oplossing voor zowel afwatering bij heftige buien als extra waterreserves bij drogere periodes maken ze de Merwedekanaalzone klaar voor de toekomst.

De winnende studenten: Robbert, Niels en Simon

Docent Maurice de Kleijn: “Tijdens de Geo Information Minor proberen we onze studenten zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met voorbeelden uit de praktijk. We willen dat studenten de kennis uit de studieboeken en practica leren te vertalen naar de werkelijkheid. Het kunnen werken met complexe 3D boven- en ondergrond data om werkelijke oplossingen te formuleren is iets wat tijdens de Underground Challenge op een creatieve dynamische manier perfect naar voren kwam. Volgende jaar weer!”

Wat vonden de studenten ervan?

Rebekka Sterkenburg:

"De Underground Challenge combineerde maatschappelijk problemen in een ruimtelijke dimensie. Hierbij spelen meerdere stakeholders een rol. Al met al komen er veel lagen kijken bij projecten van GIS: sociale (stakeholders), ecologische, economische en data-lagen.”

Simon Remijn:

“Ik heb genoten, het was een mooie dag vol met relevante inzichten. De begeleiders waren erg handig met GIS, en hebben me veel bijgebracht over BRO-analyse. Ik vond het leuk om te zien wat voor een sterk netwerk de Nederlandse GIS-community is. Het voelt echt alsof het rijk, bedrijfsleven en academie hierin een geoliede machine zijn. Had graag nog iets beter willen zien wat die mensen nou echt in hun dagelijkse leven bezighoudt.”

Tim Olieman

"Het was een interessante en uitdagende dag. Opzet vond ik goed met de verschillende fases en feedback van de experts die rondes deden door de verschillende break-out rooms.”

Vervolg

Het programma Basisregistratie Ondergrond wil de pilot evalueren en methode nog een stapje verbeteren. Daarna wordt bekeken hoe ook andere partijen gebruik kunnen maken van dit pakket.

Bekijk het filmpje over de Underground Challenge!


Aftermovie

Van de Underground Challenge 2020 is een korte sfeerimpressie gemaakt. Bekijk het filmpje!