Hulp bij implementatie booronderzoek

Organisaties die te maken hebben met booronderzoek, staan voor een dubbele uitdaging: de nieuwe NEN-norm moet geïmplementeerd worden en tegelijkertijd start de implementatie van tranche 2 van de BRO. Graag informeren we u alvast over een paar mooie initiatieven die opgepakt zijn naar aanleiding van de sessie 'Implementatie NEN-EN-ISO 14688 in uw werkproces' tijdens het BRO Kwartaal-event van 2 juli.

RL_BRO-Q2Event_0127 (l)

Van cursus tot software

Allereerst wordt achter de schermen van de brancheorganisatie VOTB hard gewerkt om op korte termijn een cursus gereed te hebben. Deze cursus is bedoeld voor boormeesters en laboranten die grond moeten beschrijven volgens de nieuwe NEN-norm: de NEN-EN-ISO 14688. Door de VOTB worden softwarebedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de cursus, zodat cursus en software goed op elkaar aansluiten en tegelijkertijd beschikbaar zijn. De inhoudelijke kennis en de procesondersteuning komen op die manier bij elkaar en worden tegelijkertijd in de branche uitgerold. Daarnaast zijn diverse bedrijven hun (interne) software aan het aanpassen en/of ontwikkelen om op tijd klaar te zijn voor de BRO.

Aanpassen bestekken en contracten

Bronhouders zijn verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens en het aanleveren van de data via het Bronhouderportaal aan de landelijke voorziening BRO. Bij het verlenen van een opdracht moet men daarom al zaken contractueel vastleggen. Veranderende normen en de komst van de BRO, betekent dat bestekken en contracten daarop aangepast moeten worden. Tijdens de workshop van het BRO Kwartaal-event van 2 juli kwam dit ook aan bod. De VOTB, Rijkswaterstaat en andere belangrijke stakeholders hebben het initiatief genomen om een voorzet te maken dat als voorbeeld gebruik kan worden door andere organisaties. De focus ligt daarbij op de contractafspraken en de samenstelling van wat het onderzoek zou moeten zijn voor geotechnische boormonsterbeschrijvingen en geotechnische boormonsteranalyses. Zodra hier meer over bekend is, hoort u daar meer over.

Meer weten?

Op het BRO Kwartaal-event van dinsdag 1 oktober komt de implementatie van de BRO voor booronderzoek aan bod tijdens de break-out sessie ‘Geotechnisch booronderzoek: wat moet ik doen voor 1 januari 2020?’ Komt u ook? Meld u aan.


BRO Kwartaal-event 1 oktober

Bekijk alle informatie over dit event, zoals het programma.