Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Deze transitie naar duurzame energiebronnen vraagt om een grondige uitbreiding en verbetering van het energienetwerk in Nederland. Infrabedrijf Van Gelder laat in een praktijkproef zien hoe hun tool, Smart Underground Engineering, slim gebruikt maakt van data voor het versnellen van de energietransitie. Gegevens uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) spelen hierbij een belangrijke rol.
Met het onderzoeksproject Op Bodembasis werken BoschSlabbers landschapsarchitecten, Deltares en andere partijen aan een integrale aanpak om de bodem te gebruiken als basis voor stedelijke ontwikkeling. De resultaten: een ‘waardenroos’ die ecosysteemdiensten in beeld brengt en een handboek. Het handboek biedt praktische handvatten voor professionals die bodem- en watersystemen willen integreren in ruimtelijke ontwerp- en ontwikkelprocessen.
De Basisregistratie Ondergrond (BRO) voldoet sinds kort aan de Europese richtlijnen INSPIRE en de uitvoeringsverordening High Value Datasets (HVD). Dit betekent dat de gegevens uit de BRO niet alleen in Nederland toegankelijk en uitwisselbaar zijn, maar ook binnen Europa. “Dit is een belangrijke stap in het creëren van een integraal beeld van de ondergrond over landsgrenzen heen”, aldus Wilfried ter Woerds, releasemanager bij de Geologische Dienst Nederland (TNO).
Het aanleveren van historische gegevens aan de Basisregistratie ondergrond (BRO) is voortaan verplicht. Dit volgt uit het aanscherpen van een bepaling in de gewijzigde Wet basisregistratie ondergrond (Bro), die op 1 juli 2025 ingaat. Het gaat om gegevens die vóór 1 juli 2025 zijn ontvangen of gegenereerd. De verplichting gaat gelden voor alle registratieobjecten van de BRO. Bronhouders krijgen hiervoor 5 jaar de tijd. De nieuwe bepaling zorgt ervoor dat gegevens die een waardevolle aanvulling zijn voor de BRO, toch nog geleverd worden.
Met de nieuwste wijziging van de Wet basisregistratie ondergrond (Bro) kunnen drinkwaterbedrijven zo’n 20 duizend grondwaterputten aan de BRO leveren, inclusief grondwatermonitoringgegevens. Daarmee zou het totaal op zo'n 100.000 putten komen.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!