Veel gestelde vragen: Geomorfologische kaart
De Geomorfologische kaart wordt in opdracht van bronhouder Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gemaakt door Wageningen Environmental Research (WENR). Sinds 2020 maakt de Geomorfologische kaart deel uit van de Basisregistratie ondergrond. Het is nu dus een wettelijk model, dat betekent dat het gebruik verplicht is voor bestuursorganen. Ook zijn gebruikers verplicht om een terugmelding bij de BRO te doen als ze twijfelen over de juistheid van een aspect van het model.
Van elke eenheid op de Geomorfologische kaart – te zien op bijvoorbeeld BROloket.nl - wordt op legendageomorfologie.wur.nl beschreven tot welke (sub)groep de landvorm wordt gerekend, de mate van het reliëf, de genese of ontstaanswijze en de ouderdom. Daarnaast wordt, indien relevant, aanvullende informatie gegeven (toevoegingen) over afwijkende geologische afzettingen in de bovengrond die van invloed zijn op landvorm en eventuele bijzonderheden in het reliëf. Ten slotte wordt beschreven of de landvorm onder invloed staat van actieve geomorfologische processen. De code van de landvormeenheid op BROloket correspondeert met de code in de online legenda.
Naast de landvormen die weergegeven worden met kleuren, kun je met de BRO Geomorfologische kaart ook achtergrondinformatie opzoeken. Deze informatie staat in aparte tabellen die meegeleverd worden als je de Geomorfologische kaart hebt gedownload van BROloket of PDOK. Je moet daarvoor tabellen uit de gedownloade ‘main.geomorphological_area’ koppelen (joinen) aan de Geomorfologische kaart (main.mapped_feature). Dat kan in ArcGIS via de tool ‘Add join’. Kies in het ‘Add join’ window bij Input Join Field ‘feature_id’, bij Join Table ‘main.geomorphological_area’ en bij Output Join Field eveneens ‘feature_id’. Voor het koppelen van omschrijvende tabellen dient men het volgende in te vullen in het ‘Add join’ window bij Input Join field ‘****_code’ bij Join Table ‘main_mp_****’ en bij Join Field ‘code’.
In QGIS moet het bestand ‘mapped_feature’ geladen worden en de gewenste tabellen uit DownloadServiceData. Zorg dat ‘Ook tabellen zonder geometrie’ is aangevinkt. Bij ‘mapped_feature’ kan ‘Eigenschappen/Properties’ geselecteerd worden om de koppelingen (joins) te maken met koppellaag (de te koppelen tabel), koppelveld (veld waarin codes staan) en doelveld (informatie die gekoppeld moet worden). De toegevoegde velden zijn nu zichtbaar in de attributentabel van de ‘mapped_feature’ laag. Als je van dezelfde SLD gebruik wilt maken, zorg dan dat de veldnaam overeenkomt met de het veld met de code in de ‘mapped_feature’ laag.
Wil je in jouw GIS-applicatie ook de kleuren van de unieke legenda-eenheden van de Geomorfologische kaart tonen? Lees bij deze veelgestelde vraag hoe je de Geomorfologische kaart kunt inkleuren met de standaard kleurindeling.
De BRO Geomorfologische kaart heeft unieke legenda-eenheden die met kleuren weergegeven worden. Dat is goed te zien op BROloket. Elke kleur correspondeert met een landvorm. Als je de Geomorfologische kaart hebt gedownload van het BROloket of van PDOK, kun je die kleurcodes ook in QGIS zien. Laad hiervoor het ‘view_geomorphological_area’ bestand uit de ‘ViewServiceData’ geopackage. Pas hier vervolgens het laagstijlbestand ‘geomorf_2019_2.sld’ op toe in de eigenschappen/properties. Je kunt op deze manier gebruikmaken van de BRO Geomorfologische kaart met bijhorende kleurlegenda in jouw eigen GIS-applicatie. In de toekomst zullen ook layerfiles (*.lyr en *.lyrx) meegeleverd worden zodat ook in ArcMap en ArcGIS PRO de geomorfologische kaart met de juiste legenda en kleuren te visualiseren en te gebruiken is.
Nadat je de Geomorfologische kaart hebt gedownload van het BROloket of via PDOK, zijn er een aantal aandachtspunten. De BRO Geomorfologische kaart heeft verschillende legenda-eenheden die weergegeven kunnen worden met specifieke kleuren. Om deze kleuren ook te kunnen gebruiken in jouw eigen GIS-applicatie, zoals ArcGIS of QGIS, moeten twee bestanden geïmporteerd worden uit de download. Daarnaast kun je tabellen met omschrijvende informatie over de verschillende landschapsvormen koppelen aan het bestand voor verder gebruik. Lees bij vragen over inkleuren en joinen (koppelen) de aanvullende informatie.
Ja, de eerste versie is beschikbaar: handleiding Bodemkaart (pdf, 808 kB) en de handleiding Geomorfologische kaart (pdf, 789 kB). Het is mogelijk om jouw feedback daarop te geven via de BRO Servicedesk. Zodra een nieuwe versie van de Bodemkaart of de Geomorfologische kaart beschikbaar komt, zal die handleiding ook automatisch meegeleverd worden.