Veelgestelde vragen: gegevens aanleveren
Van de 11 registratieobjecten die in 2020 in de BRO zitten, zijn er hoogstwaarschijnlijk maar een paar die u moet aanleveren. Vraag na of er onderzoeken zijn gedaan waarbij deze gegevens zijn ingewonnen:
- Geotechnisch booronderzoek volgens de NEN-EN-ISO 14688 (of NEN5104 bij gegevens van voor 2020)
- Geotechnisch sondeeronderzoek
- Grondwatermonitoringput (peilbuis)
Als dit het geval is, dan moeten deze gegevens aangeleverd worden via het Bronhouderportaal. Het wandonderzoek komt in de praktijk weinig voor en de bodemkundige boormonsterbeschrijvingen worden meestal geleverd door Wageningen Environmental Research. De modellen staan al in de BRO.
Data in de BRO vallen in de categorie geo-informatie en daarvoor is een NEN3610- conform format ontwikkeld, genaamd IMBRO/XML. Per datatype wordt de exacte inhoud hiervan in het dataproject bepaald. Een gebruiker dient zelf zorg te dragen voor de vertaling van het NEN3610-conforme format naar zijn eigen systeemomgeving.
Naast IMBRO is er ook IMBRO/A, dat een beperktere set attributen bevat. IMBRO/A is van toepassing op reeds bestaande gegevens, waarvan niet alle BRO-vereiste attributen voorhanden zijn.
U moet allereerst aangemeld zijn bij de BRO. Vervolgens kunt u in het Bronhouderportaal rechten aanvragen bij de bronhouder. Lees meer over hoe het Bronhouderportaal werkt en lees de informatie voor gegevensleveranciers.
De bronhouder is wettelijk verantwoordelijk voor het aanleveren van de gegevens. Dat neemt niet weg dat het voorbereidende werk uitbesteed kan worden. Bijvoorbeeld aan het bedrijf dat in opdracht van u als bronhouder een sonderingsonderzoek doet of een grondwatermonitoringput inricht. Als die organisatie de gegevens voor u compleet en volgens de richtlijnen voor de BRO (zoals beschreven in de catalogus) gereedmaakt is dat ideaal. De bronhouder kan die organisatie ook vragen om de gegevens klaar te zetten als ‘BRO-verzoek’ in het Bronhouderportaal. Zodra de gegevens via een machtiging in het Bronhouderportaal klaarstaan, kan de bronhouder die gegevens na controle officieel aanbieden aan de Landelijke Voorziening BRO. Lees ook de informatie voor gegevensleveranciers en de instructie bij het registratieobject waarvoor u gegevens moet aanleveren. Om toegang te krijgen tot het Bronhouderportaal is aanmelden bij de BRO noodzakelijk.
Bent u gegevensleverancier of bronhouder? U kunt uw organisatie heel gemakkelijk aanmelden bij de BRO waarna u met eHerkenning 2+ kunt inloggen bij het Bronhouderportaal. Een gegevensleverancier kan niet aan de slag in het Bronhouderportaal als de bronhouder nog niet een project voor de leverancier in het Bronhouderportaal heeft aangemaakt. In de handleiding van het Bronhouderportaal staat uitgelegd hoe de bronhouder een project kan aanmaken.
Het aanstellen van een BRO-coördinator kan handig zijn. Is die er al in uw organisatie? Dus iemand die een eerste start maakt waarna later besloten wordt waar welke taken precies in de organisatie belegd worden. Vaak is het een kwestie van samen met een paar collega’s starten. En waar mogelijk helpt de Servicedesk u uiteraard ook verder op weg. Dus schroom niet om contact op te nemen!
Ja, dat kan zeker. Bronhouders kunnen ook optreden als dataleverancier. Een gemeente kan een andere gemeente in het Bronhouderportaal machtigen voor het aanleveren van gegevens. Op die manier kunnen bronhouders elkaar helpen.
Bent u bronhouder, maar wordt de feitelijke gegevenslevering door uw opdrachtnemers uitgevoerd? De aannemers en bureaus die voor uw organisatie werkzaamheden uitvoeren en dus de BRO-gegevens opleveren, zijn uw dataleverancier(s). U moet deze organisaties opdracht geven om de gegevens na aanmelding bij de BRO voor u klaar te zetten in het Bronhouderportaal. Hiervoor moet u per project de desbetreffende leveranciers machtigen in het Bronhouderportaal. U moet vervolgens de leveringen in het Bronhouderportaal controleren om ze daarna aan de Landelijke Voorziening BRO aan te bieden.
De gegevensleverancier heeft geen verplichting om de gegevens aan te leveren aan de BRO, maar dit kunt u oplossen door de contracten met uw leveranciers aan te passen. U kunt daarvoor deze voorbeelden van contractafspraken benutten.
Als u bronhouder of dataleverancier bent, kunt u een voorbeeldbestand opvragen. Neem dan contact op met de Servicedesk. We maken dan een voorbeeld van het XML-bestand voor het registratieobject waarvoor u gegevens moet aanleveren. Dit XML-bestand kunt u vervolgens aanleveren aan de demo-omgeving van het Bronhouderportaal, zodat u kunt zien hoe het Bronhouderportaal werkt.
Om gegevens in het juiste formaat te krijgen om aan te leveren bij het Bronhouderportaal, zijn voor programmeurs en softwareontwikkelaars per registratieobject technisch inhoudelijke instructies beschikbaar. U kunt het omzetten van de gegevens ook uitbesteden. Daarnaast zijn er inmiddels steeds meer partijen in de markt die al kant-en-klare BRO software leveren of software die is aangepast voor de BRO. Informeer in uw branche wat er al beschikbaar is.
De gegevens moeten bij het Bronhouderportaal aangeleverd worden in een IMBRO XML bestand. Dit formaat is specifiek voor de BRO en moet voldoen aan bepaalde regels. Om zelf software voor de BRO te ontwikkelen of software aan te passen voor de BRO staan voor programmeurs en softwareontwikkelaars instructies op de site. Of informeer in uw branche of al software voor de BRO beschikbaar is.
In het bestand waarmee u uw gegevens aanlevert moet het Kamer van Koophandel nummer van de bronhouder worden opgenomen, zoals dat beschreven staat in de instructie, die u vindt bij het registratieobject waarvoor u gegevens wilt aanleveren. Dat KvK-nummer staat bij uw ontvangen machtiging (achter de naam van de bronhouder) in het Bronhouderportaal. Zo hoeft u het KvK-nummer van de bronhouder niet ergens anders op te zoeken en weet u zeker dat u het juiste nummer gebruikt.
Om uw software aan te passen om het juiste BRO-verzoek te laten genereren, zijn technische XML schema definities (XSD’s) beschikbaar: https://schema.broservices.nl/xsd/. U vindt daar generieke BRO schema’s (brocommon) en specifieke schema’s. Handig om te weten is dat 'is' staat voor innameservice en 'ds' staat voor dispatch ofwel de uitgifteservice.
Wilt u meer weten? Bekijk alle instructies die inmiddels beschikbaar zijn en lees daar meer over de mogelijkheden.
Ja, die worden uitgegeven. U kunt waardelijsten opvragen bij de LV BRO via een REST-service. U ontvangt dan een JSON-bericht met daarin alle waarden van een bepaalde waardelijst. Volg daarvoor de instructie van de REST-service. Die instructie bevat de beschrijving van de interface van de waardelijst service (Engels: "reference code service" of kortweg "refcode service"). Ook wordt gewerkt aan visualisaties, die in beta-versie beschikbaar zijn.
U moet uw gegevens als een valide BRO-verzoek aanleveren in het Bronhouderportaal. In een valide BRO-verzoek is het brondocument in IMBRO of IMBRO/A XML-formaat verwerkt. Technisch gezien moet uw BRO-verzoek door de Landelijke Voorziening ‘gelezen’ ofwel verwerkt kunnen worden. Wat betreft de inhoud is per registratieobject in een catalogus vastgelegd wat de standaard is. Per registratieobject is een technische instructie beschikbaar waarin wordt uitgelegd wat u moet doen of informer in uw branche of er software beschikbaar is voor de BRO.
Ja, en wel op basis van validatieregels die zijn afgesproken met het hele werkveld via de standaardisatieprojecten. Dit betreft de technische validatie: voldoen gegevens aan formats, waardebereiken etc. Deze validatieregels staan per registratieobject beschreven in de catalogus.
De inhoudelijke validatie ligt bij de bronhouder zelf. Hij valideert de gegevens die door zijn dataleveranciers aan het Bronhouderportaal zijn geleverd vóórdat die gegevens naar de LV BRO worden gestuurd. Daar moet de bronhouder zelf voorzieningen voor treffen.
Voordat u uw bestand met gegevens aanbiedt in het Bronhouderportaal is het handig om het XML-formaat te testen. Speciaal daarvoor is er een (REST)validatieservice in de demo-omgeving van het Bronhouderportaal. Volg daarvoor deze instructie. Heeft u nog geen demo-account van het Bronhouderportaal? Mail de Servicedesk.
De Servicedesk staat voor alle BRO-gebruikers klaar om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Is het complexer, dan kijken we of een van onze experts u verder kan helpen. Wacht niet te lang en zorg dat u bij problemen tijdig aan de bel trekt bij de Servicedesk (088- 8664 999). Soms kan een telefoontje al genoeg zijn om weer verder te kunnen.