Expeditie BRO

Terugblik

Op 17 maart 2022 organiseerden we Expeditie BRO. Live én online lieten alle betrokkenen bij de BRO zien hoe we in Nederland met elkaar aan de expeditie begonnen om de Basisregistratie Ondergrond (BRO) op poten te zetten. In Expeditie BRO lieten we zien hoe er gepionierd is in Nederland door jullie zelf en door anderen. Bij deze expeditie horen avonturen, uitdagingen en voldoening bij het volbrengen van de reis. We blikken graag nog even met jullie terug op deze dag.

Opening

Pauline de Wilde | dagvoorzitter:

We vieren vandaag samen de bereikte successen, kijken vooruit en dragen het stokje over.

Voor veel mensen was deze middag de eerste fysieke bijeenkomst in jaren. De stemming zit er meteen goed in als projectmanager Kor Gerritsma als geroutineerd quizmaster het publiek engageert met de eerste quizvragen. Daarna neemt Paul Smit - neurowetenschapper, filosoof en cabaretier - ons mee op een boeiende expeditie door ons brein. Nadat het voltallige publiek gezamenlijk gezakt is voor zijn eerste interactieve oefening, een ‘intelligentietest’,  leren we dat menselijk gedrag wel degelijk te veranderen is als er maar sprake is van passie en urgentie.

Paul Smit | neurowetenschapper:

De ondergrond zie je niet, dus mede daarom is het moeilijk om hiervoor aandacht te krijgen. Maar met 3D wordt het concreet, kun je er invloed op uitoefenen en wordt het leuker!

Rondetafelgesprek: de ontdekking van de ondergrond

Tijdens het eerste rondetafelgesprek met als thema ‘De ontdekking van de ondergrond’ voerde Tanja Klip Martin, bodemambassadeur en lid Eerste Kamer, een vurig betoog over het belang van de verbinding tussen de ondergrond en de bovengrond.
“De grote verbouwing van Nederland kan alleen slagen als je efficiënt omgaat met de bovengrond én de ondergrond. Díe verbinding maken in de besluitvorming, dat is zo belangrijk. Alle vier de opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie hebben ruimte nodig, het komt er nu dus op aan dat die ruimte zo efficiënt en optimaal mogelijk wordt benut”.

Tanja Klip-Martin | Bodemambassadeur:

De BRO zorgt ervoor dat we precies weten wat de ondergrond ons te bieden heeft. Bouw een woonwijk bijvoorbeeld daar waar ook de geothermie kansen biedt.

BRO in praktijk

Wat begon als 1 praktijkproef, is inmiddels uitgegroeid tot een kaart van Nederland vol Praktijkvoorbeelden. Hoe trokken partijen samen op om hun ingewikkelde vraagstukken op te lossen met behulp van data uit de BRO? Wat waren de resultaten en wat hebben ze eraan gehad? Ze vertellen het zelf.

Rondetafelgesprek: BRO op de kaart

Bij een expeditie loopt altijd een aantal mensen voorop. Zij vertelden hoe zij aan de slag zijn met data van boven- én ondergrond. De  geo-voorlopers pleiten unaniem voor het visueel maken van de informatie in 3D en het in samenhang en met verstand gebruiken van beschikbare data.  Zij pleiten voor investeringen: Investeer in de duurzaamheid van data. Investeer in de samenhang en integrale aanpak. Investeer in digital twin fysieke leefomgeving. Daar is innovatiegeld voor nodig.

Leon Nieuwland | Programmamanager Sterke Lekdijk:

Doe meer met ongeveer! Benut beschikbare informatie en de kennis van experts.

De expeditie gaat door

Aan het slot van de middag draagt Martin Peersmann de community en het beheerstokje van de BRO over aan Marjan Bevelander van BZK en Mirjam Bartels en Stefan Gruijters van TNO.  Martin heeft nog een mooie boodschap voor ons allemaal: “We hebben ruim €11 miljoen gekregen om de BRO uit te breiden met milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens. Er is ontzettend veel mogelijk wanneer de overheid en het bedrijfsleven en de 600 BRO-coördinatoren in het land samenwerken vanuit de gedeelde passie voor de ondergrond. Want het gaat om de aarde die ons zo dierbaar is. En daarbij zijn het de mensen die het hem doen. We hebben samen met elkaar de BRO gemaakt, wij, de sherpa’s van de ondergrond. En de BRO, die is van ons allemaal."

Martin Peersmann | programmamanager BRO:

Samen maken we BRO

BRO in het land

Hoe zijn jullie zelf aan de slag gegaan met de BRO? En wat hebben jullie daarvan geleerd? Jullie vertellen het zelf in het filmpje BRO in het land.

Suzanne Rienks | gemeente Gouda:

De BRO heeft het bewustzijn gecreëerd dat ondergrond belangrijk is en aandacht verdient

De BRO in jullie eigen woorden: