Sessies 2
Wat zou u willen weten?
In de BRO zullen op termijn ook bodemfysische gegevens beschikbaar komen en de grondwaterdynamiekkaart. Na een korte toelichting op beide thema’s gaan we graag het gesprek aan over:
- Welke data zijn voor u interessant?
- In welke vorm moeten deze data aangeboden worden?
- In hoeverre past dit binnen de BRO?
Sprekers
Mirjam Hack (WENR)
Martin Knotters (WENR)
Gerben Bakker (WENR)
Marius Heinen (WENR)
Terugkijken & presentatie
Hoe veranker je bodem en ondergrond in een Omgevingsvisie?
Hoe kun je bodem en ondergrond (3D-planologie) opnemen in een Omgevingsvisie om (later) juridisch te kunnen verankeren in een Omgevingsplan? De gemeente Hillegom heeft dit vraagstuk opgepakt met de ketenpartners, provincie, Omgevingsdienst, een regionale werkgroep bodem en ondergrond en nutsbedrijven. Het verbinden van verleden, heden en toekomst staat daarbij centraal. Het proces en de wijze van participatie vooraf komt hierbij aan ook bod. In de gemeente Hillegom is in 2018 een Omgevingsvisie vastgesteld, die jaarlijks wordt geactualiseerd. We bekijken ieder jaar met onze partners of er nieuwe ontwikkelingen zijn, die we kunnen opnemen in de Omgevingsvisie.
Sprekers
Sjoukje Eringa (Werkorganisatie HLTsamen)
Wendy Brethouwer (Werkorganisatie HLTsamen)
Terugkijken & presentatie
Regie op de ondergrond
Inzicht in de ondergrond helpt Gemeente Papendrecht bij de aanpak van klimaatadaptatie, energietransitie en bij het voeren van regie op de ondergrond. De gemeente combineert gemeentelijke data van onder meer riolering, wegen, boomwortels en projectontwerp met de BRO-data en –modellen. Zo kan ruimte gevonden worden voor de inpassing van warmtenetten en helpt het bij het maken van ondergrondanalyses bij herontwikkeling. Ook kan de gemeente nu goed analyseren hoe diverse infrastructuren en andere ondergrondse objecten in de ondergrond zitten en zorgen dat die elkaar niet in de weg zitten.
In vier innovatiesprints hebben experts van de gemeente Papendrecht, Programma BRO en Esri Nederland gekeken hoe de BRO-data en -modellen deze opgaven ondersteunen. In deze sessie presenteren zij de resultaten en daaruit voortgekomen handvatten waarmee gemeenten zelf aan de slag kunnen gaan.
Sprekers
Gert Jan de Goede (Gemeente Papendrecht)
Maarten Welmers (Esri Nederland)
Terugkijken & presentatie
Een 3D model voor ontwikkelen en beheren van de gemeente
'We willen werken in 3D, tenzij', is de visie van gemeente Groningen. De gemeente ziet de grote meerwaarde van 3D-werken: dienstverlening kan optimaler, werkprocessen verlopen sneller en (faal)kosten kunnen een stuk lager. Het pilotproject 3D Suikerunie geeft inzicht in de toepasbaarheid van een 3D ondergrondmodel voor de hele gemeente Groningen.
Het Suikerunieterrein is een voormalig industrieterrein van de Suikerunie. Het terrein ligt nu grotendeels braak, maar zal de komende jaren worden ingericht. Er zijn objecten in de ondergrond aanwezig waarmee tijdens de inrichting rekening gehouden moet worden. Denk bijvoorbeeld aan archeologie, bodemverontreinigingen of funderingen. Ook thema's als watermanagement, milieu, ecologie en cultuurhistorie spelen bij de inrichting van het gebied een rol. Wat zit er in de ondergrond en hoe beïnvloedt dat de plannen?
Sprekers
Gerd de Wolde (gemeente Groningen)
Andries Nolles (gemeente Groningen)