Sessies 1
Het belang van ondergrondgegevens bij de energietransitie van Amsterdam
Hoe helpen ondergrondgegevens en 3D ruimtelijke planning bij de planvorming voor een nieuw warmtenet in het Paasheuvelgebied (Amsterdam Zuidoost)? Een integrale aanpak en goed zicht op de samenstelling van de ondergrond en alles wat daarin aanwezig is, blijken cruciaal te zijn in dit project. Door al vanaf het begin van het planproces is met alle betrokken experts en disciplines aan tafel te zitten, kon het gebied integraal bekeken worden.
Spreker
Marco Scheffers (Gemeente Amsterdam)
Terugkijken & presentatie
Wat speelt er op de zeebodem?
Ook op de Noordzee heb je te maken met de ondergrond. Wat moet je weten over deze ondergrond voor de aanleg van een windpark, een zandwingebied of vergroting van een gebied waar schepen voor anker kunnen gaan?
Rijkswaterstaat Zee en Delta staat voor deze nieuwe ontwikkelingen in het gebied voor IJmuiden, waarbij mogelijk knelpunten ontstaan met andere gebruiksfuncties op zee. Daarom is samen met de BRO een praktijkvoorbeeld gestart waarbij de verschillende elementen in de ondergrond in kaart worden gebracht. De vraag dit daar voorligt is: hoe maak je de effecten, knelpunten en kansen van toekomstige ruimtelijke ontwikkeling voor de kust van IJmuiden inzichtelijk?
In deze sessie vertellen we over de uitdagingen en laten we de eerste resultaten in de viewer zien.
Sprekers
Martin Peersmann (Programma BRO, Ministerie van BZK)
Ewoud Kuin (Rijkswaterstaat)
Terugkijken & presentatie
Het onzichtbare zichtbaar maken
In deze deelsessie laten we zien wat er gebeurt bespreken we de vragen die er liggen rond data, informatie en visualisatie van bodem en ondergrond bij maatschappelijke opgaven en transities. En bespreken we de vragen die er liggen. Hoe kun je bodem- en ondergronddata, informatie, visualisaties, modellen meenemen in afwegingen en gesprekken met bestuurders en burgers? Hoe ziet dit eruit in de instrumenten van de Omgevingswet? Welke voorbeelden zijn er en waar hebben we behoefte aan?
Een zoektocht langs de verschillende (1D tot en met 4D) dimensies, die we aangaan met diverse overheden via een initiatief om een programma te gaan opstellen en uitvoeren. En er is nog ruimte om aan te sluiten! Een van de doelstellingen van de sessie is om, naast uit te wisselen wat er allemaal al gebeurt, ons initiatief open te stellen voor meer deelnemers en aan te scherpen naar de wensen van de deelnemers. In de sessie brengen we uw wensen dan ook in kaart en wisselen we 'droombeelden' uit.
Sprekers
Linda Maring (Deltares)
Martijn Mekkink (TAUW)
Terugkijken & presentatie
Karteren door mens en machine
In deze sessie nemen we u mee in de wereld van de geomorfologie. De geomorfologie beschrijft de vorm en de ontstaanswijze van het aardoppervlak. Deze informatie is onmisbaar voor vraagstukken over klimaatadaptatie, natuurbeheer en cultureel erfgoed.
Deze sessie bestaat uit twee delen. In het eerste deel laten we zien hoe we de Geomorfologische Kaart van Nederland actualiseren met gebruik van handmatige en digitale (machine learning)technieken. Het karteren gebeurt dus door zowel mens als machine. Naast de totstandkoming laten we ook zien hoe de kwaliteit van de Geomorfologische Kaart van Nederland bepaald wordt.
In het tweede deel laten we zien hoe de Geomorfologische Kaart van Nederland gebruikt kan worden voor klimaatadaptatie. De vorm van het landschap en eigenschappen van de ondergrond kunnen ingezet worden om zowel wateroverlast als droogteoverlast tegen te gaan. We bespreken een praktijkvoorbeeld waarin de geomorfologie bepaalt hoe we om moeten gaan met water in ons landschap.
Sprekers
Marijn van der Meij (WENR)
Gilbert Maas (WENR)
Shannen Dill (WENR)