Bakken: laagjescake

Ingrediënten

200 gram boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel + 1 theelepel om het cakeblik te bestuiven
3 gram zout

Voor het donkere deel van de cake (spekkoek)

1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagel
4 theelepels kardemon
3 theelepels kaneel
6 eetlepels bruine basterdsuiker
Scheutje melk

Recept:

  1. Pak alvast de boter en laat die 15 minuten buiten de koelkast staan.
  2. Verwarm de oven voor. Heteluchtoven 140 graden, elektrische oven 160 graden.
  3. De binnenkant van het bakblik vast invetten en geheel bedekken met zelfrijzend bakmeel.
  4. Doe de boter, suiker en vanillesuiker in de kom van de mixer en mix het beslag ongeveer 8 minuten, totdat het zacht is.
  5. Voeg één voor één de eieren toe aan het beslag. Het eerste ei moet eerst goed door het beslag gemixt zijn voor je het volgende ei kunt toevoegen.
  6. Mix het beslag, als alle eieren toegevoegd zijn, 5 minuten op de hoogste stand van je mixer.
  7. Voeg via een zeef steeds een deel van het zelfrijzend bakmeel toe aan de mix. Meng het beslag daarna kort op de laagste stand door elkaar. Voeg dan pas het volgende deel toe.
  8. Verdeel het beslag over 2 kommen.
  9. Voeg aan 1 beslag met een spatel de kruiden, de basterdsuiker en het scheutje melk toe.
  10. Vul het bakblik met lagen cake van de ene en de ander kom. Als je het netjes doet, blijven de lagen op elkaar liggen. Begin met een lichte laag en eindig met een donkere.
  11. Bak de cake 70 minuten.